Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутати Запорізької облради хочуть “відкусити” шматок Генічеського району Херсонщини

Двоє депутатів Запорізької обласної ради мають намір звернутися до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру щодо розв’язання питання з межами Херсонської та Запорізької областей на Федотовій косі, яка перетікає у Бірючий острів. Останній входить у склад Генічеського району Херсонської області.

Відповідний проєкт рішення авторства депутатів Миколи Барзіона та Геннадія Шевченка оприлюднено на сайті облради. Датований він 23 червня 2020 року.

У самому документі йдеться про те, що депутати мають намір (і просять про це державні органи) переглянути адміністративну межу між Херсонською та Запорізькою областями на території Федотової коси й пересунути її ближче до Бірючого острова.

“Вжити заходів щодо вирішення питання розмежування території Запорізької та Херсонської областей у частині встановлення меж по кордону “Ворота”; внести відповідні зміни до Державного земельного кадастру в частині встановлення меж між Запорізькою та Херсонською областями по кордону “Ворота”, – йдеться у резолютивній частині документу.

Депутати Запорізької облради хочуть "відкусити" шматок Генічеського району ХерсонщиниСкріншот: Публічна кадастрова карта України

Фіолетова лінія – приблизна адміністративна межа між Херсонської та Запорізькою областями нині, зелена (від материкової частини до коси включно) – приблизна адмінмежа, яка пропонується

Кордон “Ворота” – це перший блокпост на в’їзді до Азово-Сиваського національного природного парку, який розташовано на Бірючому острові. До Кирилівки (а це вже Запорізька область) від нього понад 10 кілометрів, від нинішніх меж областей до запорізького курорту – понад 4 кілометри. Таким чином, депутати Запорізької облради хочуть, щоб держава виділила в їх область ще 6 кілометрів рекреаційної зони на Федотовій косі.

Аргументують це прохання депутати Барзіон та Шевченко тим, що такий адміністративний розподіл існував до 2019 року, коли до даних публічної кадастрової карти було внесено зміни, у зв’язку із чим частина землі ландшафтного заказника “Коса Федотова” (на якій, до речі, розташовано низку готелів) було передано до Генічеського району Херсонської області.

“У 1998 році проєктним інститутом “Дніпродіпроводгосп” на замовлення Кирилівської селищної ради розроблений проєкт прибережних захисних смуг Кирилівської селищної ради. На картографічних матеріалах масштабу 1:10000 чітко нанесена межа Запорізької області на Косі Федотовій. Межа проходить по кордону “Ворота”, який розмежовує Азово-Сиваський державний заповідник та ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Коса Федотова””, – йдеться у пояснювальній записці до проєкту рішення.

Також проєкт рішення передбачає аналогічні звернення до Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонської обласної ради та Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області.

Коли саме відбудеться сесія Запорізької облради та чи розглянуть цей проєкт депутати, наразі невідомо. Суспільне стежитиме за ситуацією.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН