Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Миколаївщині вирішили залишити лише чотири райони

Кабінет міністрів України затвердив новий перелік районів у регіонах. Їхня кількість скоротиться майже вчетверо: з 490 до 129. Зокрема на Миколаївщині їх має стати чотири.

Миколаївський, Вознесенський, Первомайський та Баштанський – чотири райони замість дев’ятнадцяти. Найбільший серед них Миколаївський. Поділ районів відбувався за умови, що в кожному буде не менш ніш 150 тисяч населення. Відстань від адміністративного центру до населених пунктів, які знаходяться в районі, не повинна перевищувати 60 км.

“Якщо ви звернули увагу, пропонують сформувати Миколаївський район – він найбільший, це понад 680 тисяч населення, а Баштанський, наприклад, 140 тисяч населення, – він менше за цим критерієм, де передбачалося 150. Але в силу того, що там населення живе найбільш широко, тобто щільність населення враховується, підійшли до того, що варто зменшити цей критерій”, – каже регіональна консультантка з юридичних питань “Асоціації міст України” Лідія Віштал.

Чотири райони замість дев’ятнадцяти планують створити на Миколаївщини

Новоодеський район – один із тих, які мають увійти до Миколаївського. Його площа близько 140 тисяч квадратних метрів. Населення 33 з половиною тисячі людей. До складу районну входять 40 сіл.

Голова Новоодеської районної ради Олександр Гриценко говорить, що не проти укрупнення районів, проте переймається: чи не слідуватимуть за цим масові скорочення.

“У будь-якому районному центрі не так багато робочих місць, де можуть влаштуватися. В мене працівники – майже ні в кого немає менше 15 років, хто пропрацював в районній раді. Цим людям вже 50, плюс – мінус, років. Чи потрібні ці люди будуть?”, – каже Олександр Гриценко.

Чотири райони замість дев’ятнадцяти планують створити на Миколаївщини

Миколаївський район – один із тих, що лишиться. Включатиме у себе Новоодеський, Вітовський, Березанський, Очаківський. Головою Миколаївської райдержадміністрації зараз є Максим Кашуба. Поки що з журналістами чоловік не спілкується, каже, через те, що на посаді нещодавно – з 18 травня. Ще одним укрупненим районом стане – Вознесенський.

“Це потрібно було робити. Ми зможемо зрозуміти наскільки це ідеально тільки через деякий час, але я підтримую повністю районування. Районування потрібне тільки для державних органів, починаючи від префекта і закінчуючи прокуратурою. Все інше має спиратися виключно на громаду, і другий рівень – це обласна рада і обласний виконавчий комітет”, – каже Вознесенський міський голова Віталій Луков

В Асоціації міст України проти поділу не заперечують, але вважають, що план укрупнення районів недопрацьований – немає розуміння повноважень районних рад: що буде робити район, що буде робити районна рада.

“Асоціація вважає, що необхідно розібратися з містами обласного значення, оскільки вони зараз не знаходяться в підпорядкування району – це окремі великі структурні підрозділи, які фінансуються окремо. Має обов’язково бути визначено чітке фінансування для тих повноважень, які будуть їм надані”, – каже регіональна консультантка з юридичних питань “Асоціації міст України” Лідія Віштал.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН