Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У рамках проєкту «Врятуй овочі» аграрії на Херсонщині роздали свою продукцію

Нова соціальна ініціатива – проєкт «Врятуй овочі»

Команда ГО “Земля Тавріїї” Олена Синюк Александр Синюк Татьяна Романова Екатерина Фомина Oksana Goncharuk Валерий Федоренко Эдуард Дембинов майже два тижні розмірковували над проблемою аграрного сектору України – утилізацією плодоовочевої продукції, яку виробники з різних причин не можуть реалізувати. З одного боку, ми постійно читаємо повідомлення про редис на узбіччі чи буряк на корм худобі, а з іншого, – є люди, які з певних причин не можуть дозволити собі купити той же буряк чи редис.

Так не повинно бути, і саме тому наша організація знайшла рішення – проєкт «Врятуй овочі». Його основна ідея – врятувати продукцію від утилізації та надати її тим, кому вона конче необхідна.

Поки ми думали над концепцією, розробляли сайт, розмірковували, як це має працювати, як залучити волонтерів та благодійні внески на транспортування та сортування, – ціна на кабачок впала до рекордних 0,5 коп./кг. Ми зрозуміли, що потрібно діяти зараз. На пілотний запит у соцмережах відгукнулися виробники, які були готові безкоштовно віддати частину своєї продукції на «добрі справи». Ми отримали чотири пропозиції від виробників, загальний запит на утилізацію херсонських кабачків склав 1,5 тони, а буряків з Хмельниччини – на 70 т.

Ми розуміли, що це великий об’єм, тому вирішили взяти в роботу лише одну пробну партію у розмірі 0,5 т. Зателефонували  виробнику, це була жінка, Тетяна Сухіна, яка мешкає у с. Виноградове, Олешківського району, Херсонської області. Тетяна дала коментар: «Ми зібрали кабачок гарної якості, весь рівненький, – добрий врожай! Привезли товар на ринок Копані, але там він нікому не потрібний, навіть за 50 копійок. Вирішили звернутися до проєкту «Врятуй овочі», щоб пригостити інших людей, аби вони скуштували наш продукт. Просто так, задарма. На черзі у нас іде морква. Ми будемо продавати її в Копанях, але залишається другий ґатунок – це маленька, або порубана морква, яку шкода викидати й немає куди діти. Тож плануємо поділитися через проєкт».

Так, перший овочевий  «рейс» зроблений! За ініціативою ГО «Земля Таврії» продукція з с. Виноградове Олешківського району була передана до Олешківського дитячого будинку-iнтернату, чотирьох реабілітаційних центрів та Херсонського відділення Всеукраїнської асоціації прийомних батьків.

Тетяна Григорівна, директор Олешківського дитячого будинку-інтернату, дала коментар: «Для нас від проєкту «Врятуй овочі» привезли кабачки. Я дуже вдячна! Люди добрі, не викидайте овочі, привозьте до нас. Це все піде до діточок, які люблять кабачки та інші овочі. Дякую Вам!»

За допомогою благодійних фондів «Берегиня» та БФ “Мій Дім” сьогодні наша команда вирішила долю 0,5 т кабачків, а от 70 т буряку все ще шукають свого споживача. Якщо у когось є ідеї з цього приводу – напишіть нам elena@ndovira.com.

Надалі ми плануємо зробити цю роботу системною, але для цього потрібні кошти на транспортні витрати та сортування. Незабаром всі охочі зможуть допомогти «рятувати овочі» – слідкуйте за новинами на наших сторінках та приєднуйтесь до проєкту «Врятуй овочі»! Нагодуємо людей, врятуємо овочі разом!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН