Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеська ОДА створює комплексну програму порятунку пам’яток архітектури й мистецтва Одеси

Одеська ОДА створює комплексну програму порятунку пам’яток архітектури й мистецтва Одеси. Першим намагаються врятувати архів Одеської області – це 2 мільйони документів із артефактами 400-річної давнини.

Про це розповів очільник Одещини Максим Куций, зазначивши, що він особисто звернувся до Кабінету Міністрів із проханням посприяти у перенесенні архіву до будівлі Національного банку України, яка перебуває у державній власності та поки що пустує.

ОДА має намір розмістити в цьому будинку архів, відкрити читальні зали, а також створити сучасний освітній Хаб у центрі Одеси.

«Впевнений, разом ми зможемо врятувати пам’ятку архітектури від руйнування та наш архів, який цього року відзначає 100 років від дня заснування», – підкреслив Максим Куций.

Він також додав, що Одеська ОДА спільно з головою Асоціації архітекторів Одеси Володимиром Халіним та Одеською спілкою архітекторів на сьогодні вже актуалізувала реєстр 1565 пам’яток архітектури й мистецтва та розробляє план зі збереження кожної з них.

За словами Максима Куцого, відновлення таких об’єктів архітектури, історії, містобудівництва та монументального мистецтва — довгостроковий, складний і коштовний процес. Однак є будівлі, які можна врятувати вольовими рішеннями та активними діями, не залучаючи великих бюджетних коштів, – запропонований Одеською ОДА варіант зі збереження архіву області є саме таким.

«Позитивна відповідь Уряду на нашу пропозицію і убезпечить співробітників архіву, які наразі щодня ризикують своїм життям, працюючи у напівзруйнованих приміщеннях,  і врятує історичні документи, яким загрожує знищення через жахливі умови зберігання»,  –  підкреслив Максим Куций.

Народна думка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Это было бы очень хорошо! Достойное здание для архива.Но,кабмин пока не дал своё разрешение.Не исключено,что у них в Киеве на этот счет совсем другое мнение. Могут спустить с молотка!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН