Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Історичний музей Нової Каховки відзначив 30-річчя

6 червня музей історії міста Нова Каховка відзначав 30 років з дня відкриття. Про це повідомляють на сайті міської ради.

6 червня виконується 30 років з дня відкриття в Новій Каховці, що на Херсонщині, музею історії міста

Його було створено на громадських засадах згідно рішення виконавчого комітету Новокаховської міської ради від 22 січня 1985 року. Майже п’ять з половиною років тривав підготовчий процес його створення. За цей час було відремонтовано та переобладнано під розміщення музейної експозиції будівлю колишнього будинку побуту, який був збудований у 1955 році. Сама будівля музею увійшла до історичного архітектурного ареалу міста, який став однією з візитівок Нової Каховки. Колекція музею створювалася завдяки допомозі підприємств та організацій, мешканців міста, які передавали на зберігання експонати, що відображали певні періоди розвитку міста та його суспільного життя.

Безпосередню участь у збиранні матеріалів, експонатів, оформленню стендів брали: О.Капустін, В.Яковенко, Л.Грищенко, А.Півень, О.Вавилюк, А.Штефан, В.Лозовий, Р.Сметана, Н.Гайдай, А.Білоус, О.Миронов, Р.Біленко, В.Адаменко, В.Архипов, Г.Мальгошев, В.Сироватка та інші активісти.

Урочисте відкриття відбулося 6 червня 1990 року.
На сьогодні в 5-ти залах музею зберігається більше 4,5 тисяч музейних предметів.
Музей історії став одним із провідних культурних закладів Нової Каховки завдяки самовідданій праці своїх працівників. Більше 10 років директором музею працювала Любов Невєрова, людина з великим життєвим досвідом, висококласний фахівець, ентузіаст, талановитий керівник, закохана у свій край, яка віддавала всю себе улюбленій справі. Саме Любов Савеліївна організувала активну роботу по художньому оформленню музею та накопиченню його фондів.

Першими налагоджували його роботу Любов Грищенко, Нінель Дергачова.
З 2006 до 2016 року директором музею працював Володимир Лозовий, відома та авторитетна в місті людина, яка зробила значний внесок у становлення музею, як центру військово-патріотичного, громадянського виховання учнівської та студентської молоді міста. Він особисто підготував більше 200 радіопередач історичної тематики та про наших відомих земляків під назвою «Твої люди, рідне місто».

Більше 14 років в музеї екскурсоводом працює Наталія Ільницька. Саме через її екскурсії тисячі юних новокаховчан та гостей нашого міста пізнавали і пізнають зараз історію будівництва Каховської ГЕС і Нової Каховки, родзинки нашого краю, вчилися любові до рідного міста, своєї малої батьківщини та України.

З вересня 2016 року директором музею працює Віктор Васильєв. На цей період прийшовся період пошуку нових сучасних форм музейної роботи, освоєння Інтернет-простору та новітніх технологій у проведенні історіко-виховної та просвітницької роботи з школярами, студентами учбових закладів міста.

Музей веде активну краєзнавчу та виховну роботу.
За останні роки музейний фонд поповнився 50 новими експонатами та матеріалами.
Колектив музею знаходиться постійно у творчому пошуку. Власними силами створено нові експозиційні стенди, серед яких: «Очільники міста», «Григорій Довженко і «кам’яні вишиванки» Нової Каховки», «Художник самородок Гнат Прокопович Шило», «Виникнення козацтва», «Слава захисникам України», присвячений новокаховчанам, які загинули під час участі в АТО/ООС на Сході України.

Галерея Слави налічує більше 80 портретів відомих земляків, що мають видатні заслуги перед містом.

Гордістю музею є створена відеотека, до якої входять 20 фільмів Олександра Довженка, 4 фільми про події в Афганістані, 6 фільмів про Херсонщину, фільми про місто Анатолія Слісаренка «Признание в любви», знятий до 50-річчя Нової Каховки та Сергія Марчевського «Нова Каховка: зачаровує, квітує та єднає…», знятий у 2017 році студією «ЛАД» до 65-річчя міста.

Активна виставкова та екскурсійна діяльність музею свідчить про тісний зв’язок з багатьма освітніми закладами міста. Тільки в 2019 році було організовано і проведено понад 150 екскурсій та зустрічей, зали музею та поза музейні заходи відвідало понад 6 тисяч мешканців та гостей міста.

Музей співпрацює з іншими музеями, закладами культури і освіти міста, радою ветеранів війни та праці, радою воїнів-інтернаціоналістів, 57 окремою мотопіхотною бригадою імені кошового отамана Костя Гордієнка, частиною Повітряних Сил ЗСУ та міським військкоматом, підшефним катером «Нова Каховка» ВМС ЗС України. Спільна праця сприяє відродженню традицій, інтересу до історичного минулого краю, спадкоємності поколінь, змістовності заходів.

Музей – скарбниця пам’яті. Тут оживає історія, оживає правда про буремні, славні, героїчні і трагічні, історично значимі події та їх учасників. Тут благодатний грунт для патріотичного, духовного виховання, прищеплення юним громадянам гордості і любові до рідного міста – нашої малої Батьківщини, долучення до кращих традицій рідного краю.

Розуміння цього є і в керівництва виконавчого комітету та відділу культури і туризму. Музей завжди має підтримку з боку влади у питаннях забезпечення умов для плідної роботи. У минулому році було проведено капітальний ремонт даху будівлі музею з повною заміною черепиці. В подальших планах оновлення будівлі та приміщень музею, ремонт електричної мережі, заміна вхідних дверей.

Усвідомлюючи свою місію, відповідальність перед громадою, а особливо перед юним поколінням, співробітники музею прагнуть зберегти та популяризувати духовні та історико-культурні скарби свого краю.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН