Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як у Херсоні відзначили День перемоги над нацизмом (Відео)

У Херсоні відзначати День перемоги над нацизмом розпочали з 8:30. Захід анонсувала одна з політичних партій. Хтось прийшов на захід з квітами, хтось з портретами, проте не всі у захисних масках. Люди приходили і поодиноко, й групами.

По периметру парку Слави – кордон поліцейських. Поліціянти нагадують присутнім про карантинні обмеження та просять одягати захисні маски. Тим, у кого їх немає, правоохоронці дають маски безплатно, розказує речниця Нацполіції області Тетяна Пшонь:

“Ми передбачили ситуацію, що люди можуть перебувати без засобів індивідуального захисту. Тому в працівників поліції були маски, які ми пропонували громадянам одягнути, аби убезпечити їх життя та здоров’я. Загалом в працівників поліції понад 300 масок було з собою”.

Є такі, хто все одно відмовляється одягнути маску. Одного чоловіка правоохоронцям довелося доправити до райвідділку. Тетяна Пшонь говорить, що документів, які посвідчують особу, в нього із собою не було. Речниця додає, що у період з 9 до 10 години на заході були присутні 150-200 людей.

Херсонка Лариса Довгошея прийшла на захід, аби покласти квіти до пам’ятника:

“У нас діди воювали. В нас священий обов’язок прийти сюди і покласти квіти”.

Прийшла сюди й голова Херсонської Народної Самооборони Інна Усачова:

“Ми прийшли з метою охорони громадського порядку. Хтось з членів самооборони має [серед родичів, – ред.] героїв Радянського Союзу, то взяв їх портрети і прийшов, маючи свою громадянську позицію. А так стоїмо, просто спостерігаємо”.

Один з організаторів акції Єгор Устинов розказує, що про захід повідомляли заздалегідь.

О 10:00 до вічного вогню прийшли ветерани. Вірі Гавриш 92 роки, жінка розказує, що під час війни вона була ще дівчинкою й допомогала у медсанбаті:

“Санітарки ми були. Пам’ятаю, всіх поранених у вагони складали. Їли погано – гороховий концентрат давали і два шматочки цукру. І все”.

На алею Слави в цей день разом прийшли ветеран Другої Світової війни та учасник Операції Обєднаних Сил.

“Микола Іванович – наш перший командир бригади, яку сформував тут, на території Херсона. Слава Богу, досі живий. Ми кожного року вшановуємо, і не тільки ці свята. Не забуваємо”, – говорить підполковник військової частини №1836 Микола Багненко.

Так сучасний військовий говорить про Миколу Гараголю. Ветерану 95 років. Чоловік був учасником бойових дій під час Другої Світової війни, мав поранення, але дійшов до Варшави. Також він став першим командиром частини, у якій зараз служить Микола Багненко.

Віктору Решетову – 92 роки. Він теж ветеран Другої світової війни. Чоловік розповідає, що коли розпочалась війна, йому було лише 13 років, а в 16 років він вже був у військовій формі.

“Батько в мене теж воював. Отримав важке поранення. І брат старший воював, теж мав важке пораннення. В мене контузія була. День перемоги – це велике свято людей усього світу”, – говорить Віктор Решетов.

О 13 годині херсонці ще продовжували йти до вічного вогню. Проте тут немає вже ні акцій, ані масових зібрань.

“Ми самі по собі йдемо. В мене батька німці утримували в полоні”, – говорить херсонка Галина Лісогубова.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН