Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У лікарні ім. Тропіних розповіли, як контролюють перебіг вагітностей під час карантину

В останні дні ми отримуємо багато запитань від наших пацієнтів щодо обмежень для вагітних та породіль у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції. Сьогодні поговоримо про це із завідувачкою акушерського відділення лікарні ім. А. і О. Тропіних Тетяною ВАЩЕНКО, а також завідувачкою жіночої консультації Анастасією РЯБОКОНЬ.

– Тетяно Миколаївно, наскільки пологовий будинок лікарні Тропіних сьогодні захищений від коронавірусної інфекції?
Ващенко Т.М.: Перш за все в цьому відношенні сприятливу роль має розташування акушерського стаціонару. Наша будівля знаходиться окремо від інших корпусів лікарні. І відповідно вагітні та породіллі не контактують з іншими потоками пацієнтів, а медперсонал переважно не перетинається зі співробітниками інших підрозділів. Наразі акушерська служба повністю забезпечена необхідними засобами індивідуального захисту, що дозволяє убезпечити від можливого зараження і породіль, і медиків. Крім того, постійно проводиться дезобробка палат, дверних ручок, використовуються дезінфекційні килимки, дотримуємось усіх профілактичних заходів.

– Чи проводиться тестування жінок на COVID-19 при надходженні до пологового будиноку?
– Обстежуються перш за все жінки, у яких під час надходження були виявлені ознаки ГРВІ, також жінки, що надійшли екстрено і раніше не стояли на обліку, також в ситуації, якщо симптоми проявилися в період перебування у пологовому будинку. У будь-якому з цих випадків пацієнтка ізолюється в окрему палату (з окремим виходом) до отримання результатів аналізів. Персонал увесь цей час з нею працює у захисних костюмах, які утилізуються після кожного відвідування палати. Діагностика проводиться як швидкими тестами, так і методом ПЛР. На щастя, у нас доки не було жодного випадку позитивного результату на COVID-19 у вагітних та породіль.

– Чи дозволені партнерські пологи та відвідування родичів?
– Ні. На час карантину у нас обмежено проведення партнерськіх пологів, так само, як і спільне перебування у палаті з родичами, відвідування, урочисті виписки і т.ін. Можу сказати, що жінки ставляться до таких обмежень спокійно, з розумінням того, що це правильні та необхідні заходи. Певною мірою в цьому є навіть якийсь позитивний момент – жінки відчувають себе більш самостійно, сконцентровані на дитині, грудному вигодовуванні і т.д. Разом з тим у нас доступні сучасні засоби зв’язку, у відділенні працює Wi-Fi, матусі можуть підтримувати постійний зв’язок зі своїми близькими. Також онлайн родичі можуть спілкуватися з лікарями. Тому в цілому в умовах карантину акушерський стаціонар продовжує працювати в нормальному режимі. Наші спеціалісти роблять все, щоб спостереження вагітності та пологи проходили безпечно і благополучно.

– Здається, тут у вас, в акушерстві, атмосфера ніколи не змінює свого ритму..?
– Мабуть, тому, що нове життя з’являється незважаючи ні на які зовнішні обставини… І це, звичайно, підтримує в нас надію. Ось лише за «карантинний» квітень у нас відбулося 90 пологів, в тому числі дві двійні. І, до речі, цей показник більше, ніж у минулому році (в квітні 2019 року народилося 72 дитини).

Вагітним жінкам на рівні жіночої консультації лікарні також продовжують надавати всю необхідну допомогу. Скрининги та необхідні аналізи жінки здають за графіком, як годиться. Частина консультацій проводиться дистанційно, якщо це можливо, – розповідає завідуюча жіночою консультацією Анастасія РЯБОКОНЬ.

За її словами, лікарі зараз тісніше тримають зв’язок з вагітними жінками по телефону (вайбер, скайп і т.д.), контролюючи їх стан, орієнтуючи їх на постійний контроль температури тіла й загального самопочуття.

Разом з тим завідувачка застерігає жінок від пізніх звернень, в тому числі гінекологічних пацієнток, з огляду на те, що багато хто зараз просто боїться звертатися до медзакладу через страх заразитися коронавірусною інфекцією.

– Якщо у вас є скарги, якісь гострі симптоми або хронічні захворювання, що потребують постійного контролю – Ви не повинні залишатися без нагляду, – каже Анастасія Олексіївна. – Ви можете попередньо звернутися до лікаря телефоном, і якщо він вважатиме за необхідне пройти огляд або певне дослідження (УЗД, мамографія, лабораторні аналізи) – не зволікайте і пройдіть його! Іноді важливо все-таки розмежувати ймовірну і реальну небезпеку, і звертатися за допомогою, коли вона необхідна.

►За повідомленням Центру громадського здоров’я України, вагітні жінки не є більш сприйнятливими до COVID-19, ніж інші люди. У групі ризику лише вагітні з супутніми патологіями: цукровий діабет, онкозахворювання, хронічні захворювання легень, імуносупресивні стани тощо.

Лікарі нагадують, що при будь-яких ознаках гострої респіраторної вірусної інфекції – кашель, нежить, біль у горлі, задишка, температура – вагітна жінка повинна самоізолюватись і негайно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем. Якщо температура вище 38 градусів або виникає погіршення самопочуття – необхідно викликати швидку допомогу.

Бережіть себе і будьте здорові!

Спілкувалася Тетяна Кондакова 

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН