Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як херсонська лікарня продовжує рятувати людські життя в епідемію

«Співчуття – це почуття, яке з’єднує нас з тим, хто терпить лихо». Напевно, сьогодні ця фраза найбільш точно відображає атмосферу в лікарні Тропіних. Подарована херсонцям більше століття назад, «Тропінка» у нинішні дні втілює ту місію порятунку, яку несла спочатку.

Рятівна – так говорили про лікарню і в перші роки її роботи, і в післяреволюційні, коли місто переживало інфекційні епідемії, зокрема епідемію висипного тифу. За перший квартал 1921 року по Херсонському повіту, який налічував 485 тис. жителів, було зареєстровано понад 7,5 тисяч випадків інфекційних захворювань. Надзвичайні умови роботи медиків, нестача персоналу, праця і праця, піт і біль… У ці періоди міська лікарня Тропіних тривалий час була цілком пристосована для епідеміологічних цілей. Кількість інфекційних ліжок досягала 240. При цьому медичного персоналу на всіх хворих було 13 співробітників, включаючи лікарів.
Сьогодні в «Тропіних» йде COVID-боротьба. Практично повністю заклад перепрофільований для надання допомоги хворим з коронавірусною інфекцією. Станом на 6 квітня в лікарні знаходяться 173 пацієнтів з COVID-пневмоніями, 14 – у відділенні реанімації та на ліжках інтенсивної терапії, 12 хворих підключені до апаратів ШВЛ, 10 – у вкрай важкому стані. Кисневу підтримку отримують 142 хворих.
Саме кисень – є основним лікуванням, без нього при тяжкому перебігу ковіда допомогти неможливо. Він необхідний більшості пацієнтів, які потрапляють в стаціонар. В лікарні Тропіних сьогодні найбільш стабільна ситуація щодо забезпечення киснем. Люди якимось чином дізнаються про це, по самозверненню приїжджають до приймального, з різних областей, сподіваються на допомогу саме тут.
Ми вже повідомляли, що в кінці минулого року на території лікарні було встановлено 20-тонний кріоциліндр для безперебійної подачі кисню в лікувальні корпуси. Як пояснили в технічній службі лікарні, ця велика кріогенна ємність заправляється рідким киснем, а встановлені випарювачі перетворюють його на газ, який по мережі доставляється на кисневу станцію лікарні, де розподіляється по відділеннях, поступаючи до пацієнтів, які потребують оксигенотерапії.
З питань постачання кисню (як і оренди кріоциліндра) лікарня працює з компанією «Лінде Газ Україна» (Дніпро), фахівці якої в рамках договору спеціальним транспортом за заявкою здійснюють доставку рідкого кисню. На даний момент, враховуючи завантаженість ліжок, доставка проводиться 1 раз на тиждень, що повністю покриває потребу лікарні в забезпеченні пацієнтів киснем. За останній тиждень середньодобова витрата кисню склала 1700 кг. Максимальний об’єм витрат, на який може вийти лікарня – 2 тонни на добу. Крім того при необхідності та за показаннями задіюються кисневі концентратори, що виділяють кисень з повітря.
Правильно спланована робота з безперебійного постачання кисня, разом з медикаментозним забезпеченням, дозволяє рятувати життя. І, звичайно – грамотні лікарі, небайдужий персонал. Тут рятують одного за одним. Справжній ризик, справжній порятунок, справжнє хвилювання, справжня віра. Люди шукають порятунку в «Тропінці», тому що – вірять.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН