Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі облаштовують кафе в житловому будинку. Більше 10 мешканців проти

Більше десяти мешканців будинку за адресою: бульвар Шевченка, 42 у Запоріжжі вийшли на вулицю, аби припинити нібито незаконні будівельні роботи на першому поверсі. Кажуть, бояться за свої життя, адже будинок у аварійному стані.

У будинку за адресою бульвар Шевченка, 42, за словами мешканців, в деяких квартирах зі стелі падає штукатурка, у стінах з’являються тріщини. Також відбувається підмочування фундаменту будівлі. У березні 2018 року в будинку сталась аварія, відтоді він в аварійному стані, – каже мешканка Неля Долгополова-Зайченко. Сама жінка живе на другому поверсі. У її квартирі зруйнована стеля та стіни, – розповідає жінка.

«З 26 березня у нас будинковий комітет. Ось, навіть документи у нас через міськвиконком. Ми маємо право контролю. Нас не чує квартира 37. Тут проводяться жахливі будівельні роботи, прибираються несучі стіни. І ось 16 квітня завезли величезні, вітражні вікна, а сьогодні обнесли, ось, нам закрили тротуар, почали демонтаж вікон. Це наші несучі стіни. У нас вийшли власники обурюватися. Ми сьогодні двічі викликали поліцію, поліція нас ігнорує, дільничний ігнорує. У нас аварійний будинок. Ми просимо припинити будівельні роботи, тому, що у нас не укріплений фундамент, не укріплений ґрунт, не проведений аудит. А квартира 37, вона стояла, стола і раптом вони вирішили зробити кафе, з’єднатися з магазином», – розповіла мешканка будинку за адресою: бул. Шевченка, 42 Неля Долгополова-Зайченко.

«Причина у тому, що ми боїмося за свої життя. Будинок тріщить, постійні деформації. А ще причина, тому, що по-моєму три тижні тому на Павло Кічкасі на першому поверсі також звалилося. І ми боїмося, що і ми можемо залишитись під цією плитою. Просто під плитою. Ми вже не боїмося, що без квартир, просто за життя. Тут маленькі діти, тут старі люди. Просто життя дорожче», – каже Рінат Тагіров.

До кореспондентів Суспільного підійшла Анна Гурова. Вона відрекомендувалася представницею інтересів власників квартири, які проводять ремонтні роботи на першому поверсі.

«Двоє громадян, теж власники квартир у цьому будинку ломали наше майно. Перешкоджали діяльності наших будівельників за якимись власними міркуваннями, абсолютно не підкріпленим законодавчо. У нас є всі документи, проекти, затверджені у всіх інстанціях. У нас відбуваються ремонтні роботи, це наша приватна власність, ми маємо право проводити ремонтні роботи. У нас є всі документи на правильні, скажімо так, будівельні роботи. У моєму розумінні, якщо ми міняємо вікна, то ми підсилюємо віконні отвори металевим куточком, спеціальним. Тобто, є експертиза, проводять ряд досліджень для того, щоб у жодному випадку не нашкодити. По-перше, це наша приватна власність, ми в першу чергу не зацікавлені, щоб цей будинок тріснув, впав, поламався. Якщо це моє. Я буду робити так, щоб щось відбулося з будинком? Це буде заклад. Кафе», –каже представниця інтересів власників квартири, які проводить ремонтні роботи за нотаріальною довіреністю Анна Гурова.

Які саме дозвільні документи наявні, Анна Гурова не повідомила. На місце виїхали представники поліції, з мешканцями спілкувався заступник начальника Вознесенівського районного відділення поліції. Після цього мешканці будинку, правоохоронці та представники власника квартири, де нині проводиться ремонт, відправились у райвідділок.

«37 квартира показувала певні документи, але так миттєво ми не змогли удостовіритись. В чому ми удостовірились, що дозволу в них все ж таки немає. В них є лише повідомлення. Повідомлення, яке наразі не дозволяє проводити ці роботи. На зараз вони всі роботи призупинили і ми зараз сформуємо таку робочу групу з їх числа, з числа жителів будинку і будемо розбиратися, чи можуть вони взагалі далі щось робити. Тобто, на сьогодні ми місію виконали, ми зупинили руйнування будинку», – повідомив мешканець будинку Максим Зайченко.

За словами Максима Зайченка, у будинку створений орган самоорганізації мешканців, який має контролюючі функції за дотриманням порядку в будинку. Відтак, з жителями мали б узгодити можливість проведення ремонтних робіт. У грудні минулого року власники квартири № 37 звертались до Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради і отримали містобудівні умови та обмеження на реконструкцію квартири під кафе. Про це у коментарі кореспондентам Суспільного повідомив виконуючий обов’язки головного архітектора Запоріжжя Павло Назаренко:

«Склад проекту, суть проекту у демонтажі підвіконної частини. Підвіконної частини – це те, що під вікном і те, що не приймає участь в конструктивній схемі будинку. Я бачу, що було зроблене технічне обстеження спеціалізованою організацією по цій будівлі щодо стану конструкцій. Класифіковано, як задовільний. І мені ще казали, що там були якесь комісійне обстеження на вимогу мешканців десь місяць чи два тому», – розповів Павло Назаренко.

За словами адвоката Дмитра Яценка, оформлення будь-якого закладу харчування, зокрема і проведення ремонтних робіт, законодавчо є важким.

«Це має вже вирішувати лише уповноважений орган, чи можливо розширяти це вікно було так, чи ні. Можливо, там надавалась відповідна декларація про початок будівельних робіт. Проте, інші мешканці, які за це котрі за це переживають, вони мають право звертатися до кожного органу і «дивіться, ось ремонтні роботи, чи вони отримали дозвіл на початок цих будівельних робіт, чи роботи відповідають тому дозволу, що вони отримали, якщо вони отримали», – розповів адвокат Дмитро Яценко.

Кореспонденти Суспільного надіслали інформаційний запит до Державної архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області, аби дізнатись, чи мають власники квартири номер 37 дозвільні документи для проведення перепланування та інших ремонтних робіт.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН