Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Справа «Херсонбуду»: про що міністр юстиції насправді повідомив Сальдо

Загарбники «Херсонбуду», яких 12 березня Мін’юст позбавив корпоративних прав і майна підприємства, вдаються до введення в оману громадськості, правоохоронців і навіть суду за допомогою маніпуляцій наказами Мін’юсту та дописами міністра. І все це – аби зашкодити поверненню «Херсобуду» засновникам, родині Сандиків, права яких було відновлено у реєстрах.

Нагадаємо, журналісти з’ясували, що в рейдерському захопленні «Херсонбуду» замішаний колишній мер Херсона Володимира Сальдо. До речі, сам він, ризикуючи власним здоров’ям, 15 квітня грудьми заступав шлях до офісу засновникам «Херсонбуду». Цікаво, що формально Сальдо не має до підприємства жодного стосунку.

Сальдо в приміщенні “Херсонбуду” Фото: СтопКор

На сайті Міністерства юстиції з’явився повний текст наказу Мін’юсту 1025/5щодо справи «Херсонбуду». Саме того Наказу, який так любить цитувати Володимир Сальдо та його оточення. Нагадаємо, 19 березня, за тиждень після поновлення усіх прав Сандиків, Мін’юст скасував лише одну реєстраційну дію – щодо особи директора «КПД-5С», залишивши корпоративні права і майно «КПД-5С» за Сандиками.

Повний текст наказу чомусь тривалий час не оприлюднювали. Як стало відомо журналістам, заступник Міністра юстиції пані Оніщук направила на запит Анатолія Сандика лише дві сторінки наказу без середини з пояснювальною частиною. Та саме ця частина проливає світло на ситуацію з «Херсонбудом». І навіть на допис міністра Малюськи у фейсбуці про покарання реєстратора.

З тексту наказу 1025, який стосується саме «Херсонбуду», стає зрозумілим, чому саме його не люблять афішувати поплічники Сальда та деякі херсонські ЗМІ. У ньому чітко видно, що Мін’юст на скаргу пані Борисенко (колишньої помічниці Сальдо) відмовив у скасуванні реєстраційних дій, які повернули права засновників «Херсонбуду» Сандиків. Своєю скаргою наступного ж дня після відновлення прав засновників Борисенко намагалася «скасувати» повернення корпоративних прав родині Сандиків.

У п.9 наказу Міністра щодо «КПД-5С» чітко зазначено, що повернення у реєстри прізвищ засновників підприємства — цілком законне та здійснене воно на основі рішення Верховного Суду! І саме так і мав вчинити реєстратор Мустафаєв!

Цитата:

«9. Також, згідно з відомостями ЄДР встановлено, що оскаржувану реєстраційну дію від 12.03.20 №14999990031012164 «Скасування реєстраційної дії за судовим рішенням» провели на підставі постанови Верховного Суду від 13.02.2019 у справі №821/1460/17.

Перевірка в Єдиному державному реєстрі судових підтвердила, що судове рішення є, і воно відповідне за документальною формою та реквізитами. Слід зазначити, що це судове рішення передбачає скасування відповідної реєстраційної дії у ЄДР.

10. Отже, оскаржувана реєстраційна дія скасована на підставі судового рішення».

Цим самим наказом Мін’юст скасував лише одну реєстраційну дію ― про призначення директора. Та й ту — через помилки реєстратора в процедурі оформлення документів.

«У результаті одноособового розгляду було прийнято наказ №1025/5, в якому: п.2 скасовано реєстрацію протоколу загальних зборів відносно призначення директора КПД-5С, справжність підписів на якому засвідчено 23.05.2018 без використання спеціального бланка (зазначимо, чинна на той час редакція ч.1 ст.15 Закону не передбачала застосування спеціальних бланків)», — коментують юристи.

Окрім відсутності відповідних бланків для протоколу загальних зборів (п.3 наказу), Мін’юст відзначив, що у реєстратора не було документа про сплату адміністративного збору (п.5), а також «не виготовлено електронну копію заяви на державну реєстрацію» (п.7). Саме за ці процесуальні помилки, а не за сутність реєстраційних дій, як видно з наказу, реєстратора Мустафаєва і було покарано відключенням від реєстру.

У задоволенні інших вимог колишньої помічниці Сальда, в тому числі щодо майна і корпоративних прав, Мін’юст відмовив.

«У задоволенні інших вимог відмовити, оскільки розгляд питання щодо скасування реєстраційних дій від 12.03.2020 149999931012164 «Скасування реєстраційної дії за судовим рішенням» не належить до компетенції Міністерства юстиції України», ― йдеться у наказі Мін’юсту від 19.03.20 №1025/5.

Таким чином, 19 березня анулювали тільки зміну прізвища директора «КПД-5С». Цією відмовою пані Борисенко Мін’юст підтвердив законність дій реєстратора щодо повернення корпоративних прав «Херсонбуду». Засновниками в реєстрах залишилися Сандики.

Не встигли відновлені у реєстрах законні власники зайти у свої кабінети, як 3 квітня суддя Черниш задовольнила скаргу представників рейдерів і наклала арешт на частки корпоративних прав ТОВ «КПД – 5С».

7 квітня арешт скасували через помилки слідчого та нашвидкуруч того ж дня застосували знову.

У рішенні суду йдеться, що «корпоративні права «КПД-5С» визнані слідчим речовим доказом» у кримінальному провадженні. У цьому ж рішенні суддя в контексті відключення реєстратора Мустафаєва від реєстру цитує наказ Мін’юсту №1182/5 від 24 березня (який не стосується «Херсонбуду»), замість наказу від 19 березня №1025/5. Юристи сумніваються у законності цього рішення суду, яким накладено арешт на корпоративні права «КПД-5С».

Отже, позбавлені усіх юридичних і фактичних прав на «КПД-5С», рейдери намагаються ввести в оману правоохоронні та судові інстанції з єдиною метою – відтермінувати необхідність віддавати загарбане майно. І ці намагання дедалі більше нагадують агонію.

Нагадаємо, ГО «Стоп корупції» протягом 2,5 року стежить за резонансною ситуацією навколо рейдерства проти «Херсонбуду». З вересня 2017 року низка осіб протизаконно намагається заволодіти нерухомим майном ТОВ «КПД-5С».

Тривала судова тяганина завершилася перемогою. 12 березня 2020 року було відновлено права захоплених підприємств Херсонщини, зокрема «Херсонбуду» («КПД-5С», ВП «Паритет»). Відповідні зміни до реєстру внесено за ініціативи Міністерства юстиції України на підставі рішення Верховного Суду від 13 лютого 2019 року, яке підтвердило законність скасування Мін’юстом рейдерських документів, за якими захопили майно «Херсонбуду».

Стопкор

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН