Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі під час реконструкції скверу виявили історичну знахідку

Поблизу центрального ринку Запоріжжя під час ремонту скверу виявили історичну знахідку. Роботи з реконструкції призупинились – протягом тижня об‘єкт досліджували археологи. Вони встановили, що це торгівельні ряди довоєнних років. Далі знахідка стане історичною пам‘яткою міста.

Коли будівельники розбирали асфальт, вони виявили залишки старовинного об‘єкту. Тоді дослідники з археологічної служби України розпочали розкопки. Вони з’ясували, що це була крамниця, яка у 1910 році належала торгівцю Абраму Геншафту.

«Ми виявили п‘ять сходинок із граніту, вхід до самого підвального приміщення і торцеву стінку приміщення. І головну фасадну стінку. Глибина від сучасної поверхні, від того, що ми зараз бачимо 2,70 метрів. Тобто, можна говорити про якісь там ще реконструкції, у подальшому визначити глибину самого підвалу», – наголосила представниця охоронно-археологічної служби України Оксана Дровосекова.

В Олександрівську наприкінці дев‘ятнадцятого століття були розміщені подібні торгівельні ряди на території сучасного центрального ринку. Вони двічі зазнавали руйнування: до і під час другої світової війни – каже історик Георгій Шаповалов.

«Багато із господарів цих крамничок, лавочників Олександрівських, були за походженням євреї. Тому ці ряди дуже постраждали під час погромів. Відомо, що це робив «Союз руського народу» і ті, хто підтримував ці настрої. Тож ті крамнички були всі спалені, зруйновані, пограбовані. Є навіть в документах кількість збитків і по руйнуванню і по товару. Все це дуже добре зберігається в архівах і є гарні документи в архівах», – каже доктор історичних наук Георгій Шаповалов.

Сквер, де раніше розташовувалась крамниця Абрама Геншафта, був повністю зруйнований під час боїв у Другій світовій війні. Зараз вирішується питання щодо того, аби зробити цю знахідку історичною пам‘яткою міста.

«Пропозиція є така, навіть не пропозиція, а така ідея: по-перше, частину оцієї цегли, яку тут знайшли – це був перший вихід, ці цеглини підуть до музею архітектури міста Запоріжжя. А оця частина, є пропозиція, є вже проробка, її візуалізують, пропрацюють – накрити це прозорим куполом, зробити декілька інформаційних стендів, які б розповідали про цю історію», – розповів виконуючий обов‘язки головного архітектора Запоріжжя Павло Назаренко.

«Зараз, на час археологічних робіт, зупинені всі будівельні роботи на цій ділянці. Буде після консультації з археологами, з погодженням органу культурної спадщини, буде прийнято якесь рішення, що ми робимо. Тому ми передаємо, включимо цей об‘єкт в коригування і вже всі ці роботи з накриття цієї ділянки будуть включені в проектні роботи по реконструкції цього скверу», – каже голова райадміністрації Олександрівського району Запоріжжя Валерій Мостовий.

Відкрити історичну пам’ятку планують одночасно із завершенням реконструкції скверу. Це має відбутись 1 вересня цього року.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН