Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Північно-Кримський канал не подаватиме воду до Криму до деокупації півострова

На початку березня серед посадовців активно почало обговорюватися питання щодо можливості подачі води до окупованого Криму.

У якому режимі зараз працює Північно-Кримський канал, та що про ситуацію говорять ті хто живе і працює поблизу адмінмежі з окупованим півостровом, розказав начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко:

“Північно–Кримський канал знаходиться в задовільному стані. І може виконувати те функціональне навантаження і обов’язок який на нього покладено. А це безперебійна подача води сільхозвиробникам у Херсонській області”.

Сергій Шевченко розповів, як Північно–Кримський канал виглядає нині:

“Мертвий запас води у каналі близько чотирьох–п’яти млн. кубів завжди є. У зв’язку з тим, що канал побудований таким чином, що має наклонну криву, яка йде на пониження, тобто вода в каналі тече самотоком. Плюс протягом самого каналу розташовані дренажні насосні станції, які в цей час працюють і скидують дренажні води”.

Тимчасова дамба знаходиться за 16 кілометрів від головної дамби, що на адмінмежі.

У березні 2014-го року за ініціативи рисосіючих господарств була збудована дамба. ЇЇ вартість обійшлася у 900 тисяч гривень, розповів заступник директора з рослиництвапідприємства “Таврида” Сергій Коваленко:

“Дамба з роками руйнується – цьому сприяють вода, вітер, пісок. Але ми сподіваємося що і в цьому році вона витримає”.

За словами селищного голови Мирненської ОТГ Андрія Сучка, найважче зараз тим аграріям, які працюють між цими двома дамбами:

“Питання одне, там біля КПВВ КАланчак збудовано дамбу і на теперішній час у нас біля шести тис.га землі без зрошення. І це тільки в нас біля шести га. Ми кожен рік підіймаємо це питання, але поки воно все так і лишається”.

Цю ситуацію коментує і начальник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко:

“Нині стоїть питання добудови капітальної споруди. І якщо ця споруда буде введена в експлуатацію, то цей відсік у 16 км буде заповнено водою”.

Щодо припущень подачі води до окупованого Криму Сергій Шевченко говорить наступне:

“Технічно, на сьогоднішній день, подати воду у Крим неможливо. Не можливо тому що дамба законсервована, вона не добудована. Фізично це неможливо. Ніяких вказівок і розпоряджень не має і не може бути”.

Постійний Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич зауважує, що до того часу, допоки Крим не буде деокупований – мови про відновлення водопостачання бути не може:

“Наша позиція не є секретом. Ми її не ховаємо від публіки. Ми вважаємо, що наразі ми не можемо говорити про відновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму. До того часу, допоки він не буде деокупований. Ми таку позицію мали, ми таку позицію маємо і вважаємо її вірною. Перекриття водопостачання до тимчасово окупованого Криму – це є реальний інструмент впливу на державу-агресора, на державу-окупанта. Безумовно, якщо змінити це і відкрити воду в Крим, то ми позбавимо окупанта величезної проблеми, яку він на сьогодні має. Тож, відповідно, це речення треба розуміти саме в такому контексті, що це значний тиск і це значна, скажімо так, неприємність для держави-окупанта”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН