Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На КПВВ “Чонгар” встановили два прапори — український і кримськотатарський

Між окупованим Кримом і материковою Україною на КПВВ “Чонгар” встановили два прапори — український і кримськотатарський. Це відбулось в рамках до 6-ої річниці окупації кримського півострова у прикордонному Генічеському районі.

Автопробіг, приурочений до 6-ої річниці окупації півострову. Його гасло “Крим – це Україна”. Стартували учасники у Генічеську, завершився автопробіг біля КПВВ “Чонгар”. У ньому взяли участь більше 20-ти машин, серед учасниць – Лілія Бессонова:

“Ми перші вийшли на акцію спротиву, коли “зелені чоловічки” стояли ось тут, на цій точці, за цією будівлею. Вони не хотіли відходити ні на один крок від нашої Херсонщини. Так у нас повелося, ми патріоти, ми громадяни України”.

Люди пройшлись до крайньої точки на межі з анексованим Кримом. “Прапор на Чонгарі символізує єдність нашої держави, що Крим – це Україна”, – говорить постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич:

“Ми будемо робити все для того, щоб якомога пришвидшити момент повернення Криму під контроль України і момент повернення кожного політв’язня, який незаконно засуджений державою окупантом РФ у Криму. Ми щиро переконані, що ці прапори будуть трошки далі, обов’язково будуть на території кримського півострова”.

Підняли українські та кримськотатарські прапори керівник представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджит Сулейманов та кримчанин Михайло Анісімов.

Михайло Анісімов – кримчанин, який переїхав після окупації півострова до Львова:

“Насправді для мене підняття українського прапору на кордоні з окупованим Кримом є знаковою подією. Я вірю, що ми обов’язково переможемо і повренемо Крим під контроль України і над Ялтою буде майорити український стяг”.

“Сьогоднішній захід – це нагадування владі, що тема повернення Криму до складу української держави, тема прав людини в Криму, тема відновлення прав кримськотатарського народу – вони всі мають бути у порядку денному міжнародної політики”,- сказав кореспондентам Суспільного колишній політв’язень Едем Бекіров:

“Бог показав, що треба боротися за свою Батьківщину і не треба ніколи опускати руки. Цей захід показує, що українська влада, суспільство не забула про кримчан”.

Підтримати акцію приїхали і студенти Української академії лідерства. “Це акт підтримки, щоб нагадати українському суспільству, світовій спільноті про те, що Росія є окупантом Криму”,- говорить заступник менеджера української академії лідерства у місті Миколаїв Гліб Стрижко:

“Це також важливий виховний елемент для молодого покоління. Оскільки для студентів української академії лідерства, однією з цінностей є те, що ми українці – єдині. Власне, тут зібрались студенти з 22-х областей України. Так само, є хлопець з Ялти, який підібрав прапор, то для нього – це надважливо. Розуміння того, що частина наших територій – окупована. І ми спільно проводимо боротьбу і можемо робити не великий внесок, то це надзвичайно важливий виховний момент”.

У ЦНАПі на контрольному пункті в’їзду-виїзду “Чонгар” відкрили виставку робіт генічеських школярів. Тема : “Крим-Україна”. Про неї розповіла членкиня Меджлісу кримськотатарського народу, заступниця голови Генічеських районної державної адміністрації Гульнара Бекірова:

“На жаль, моїх батьків депортували, коли їм було 12 років, сьогодні знов іде вимушена депортація. Моя онука, їй зараз 13 років, вона була вимушена виїхати з Криму. Це її робота, яку вона презентувала на цій виставці”.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України 8-го скликання від 2-го лютого 2016-го року “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв 2016-го року”, в Україні 26-го лютого – День кримського спротиву російській окупації.

26 лютого шість років тому під будівлею Верховної Ради АР Крим пройшли два мітинги, в одному з яких узяли участь представники проросійських організацій, у іншому — українські патріоти та кримські татари. За словами лідера кримських татар Мустафи Джемілєва в акції на підтримку збереження Криму у складі України взяли участь близько 12-13 тисяч татар. Цього року 26-го лютого в Україні Указом Президента України проголошено Днем спротиву Криму російській окупації. Абмеджит Сулейманов – керівник представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області пояснив, чому основні заходи з відзначення цієї дати перенесли майже на тиждень.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН