Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Питна вода на Херсонщині не відповідає вимогам

Лише в 22% населених пунктів області споживають якісну воду.

Жителі 130 населених пунктів Херсонської області мають доступ до якісної питної води. Це лише 22% від їх загальної кількості. Такими невтішними стали результати дослідження, проведеного Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області.

«В інших населених пунктах досліджені зразки питної води не відповідають вимогам санітарних правил за фізико-хімічними показниками: загальна жорсткість, хлориди, сульфати, нітрати, сухий залишок, залізо, каламутність. Це пов’язано, перш за все, з підвищеною мінералізацією водоносних горизонтів, що експлуатуються. У 9 населених пунктах Генічеського, Верхньорогачицького, Великоолександрівського районів і Високопіллі частково використовується привізна вода», – повідомила прес-служба відомства.

Найгірша ситуація з водою виявилась у Нижньосірогозькому, Горностаївському, Каховському, Великолепетиському районах. Там кількість отриманих нестандартних проб дорівнює 90-97%. А в Новотроїцькому, Великоолександрівському, Генічеському, Нововоронцовському, Білозерському та Іванівському районах кількість нестандартних проб – 75-89 %.

«В багатьох населених пунктах області вода подається за графіком, санітарно-технічний стан систем водопроводів знаходиться у незадовільному стані, відсутні кваліфіковані працівники для технічного та профілактичного обслуговування водозабірних споруд і мереж. У більшості сіл при місцевих комунальних господарствах відсутні постійні бригади по ремонту та їх обслуговуванню, через що несвоєчасно усуваються пориви на мережах водопостачання, що може призвести до виникнення спалахів інфекційних хвороб», – стверджують у Держпродспоживслужбі.

За інформацією відомства, торік в області провели 160 перевірок підприємств питного водопостачання. На 94 підприємствах виявили порушення санітарного законодавства, керівникам яких направили приписи з вимогами про їх усунення.

За наявною інформацією, на території Херсонщини налічується 249 комунальних та сільських підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. В Іванівці і трьох сусідніх селах вода подається з Каховського магістрального каналу, після попереднього очищення і знезараження. Всі інші підприємства питного водопостачання експлуатують підземні водоносні горизонти та використовують в якості джерел артезіанські свердловини.

Олександр ПІТОЄВ. Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН