Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Школярам на Херсонщині розповіли про важливість вакцинації

Сьогодні  особливо актуальним є профілактика інфекційних захворювань серед населення, особливо тих, що керуються засобами специфічної імунопрофілактики.  Щороку в Україні реєструються випадки захворювання на кір, правець, поліомієліт, краснуху, туберкульоз, вірусний гепатит В. За даними експертів ВООЗ вакцинація щорічно попереджає близько 2-3 мільйонів смертей, проте можливо було б уникнути ще більшої кількості, якби глобальне охоплення вакцинацією покращилося.

Протягом багатьох років інфекційні захворювання були однією з основних причин смерті людей, знищували цілі народи, наводили жах. Так, від натуральної віспи вмирав кожен четвертий, хворі на сказ вмирали в 100% випадків . Лише у XI ст. натуральна віспа вбила 60 млн. європейців, близько 350 тис. чоловік щорічно в 80-х роках минулого століття залишалися інвалідами після перенесеного поліомієліту. Завдяки імунізації в світі ліквідовано натуральну віспу, а в 2012 році на Всесвітній Асамблеї охорони здоров’я  поставлені завдання ліквідувати правець новонароджених, поліомієліт, кір, краснуху. Сучасні вакцини дають можливість попередити онкологічні захворювання ( рак печінки та рак шейки матки).

Актуальність та важливість проведення вакцинації було обговорено на зустрічі з учнями Великоолександрівської загальноосвітньої школи №1, яку провели фахівці відділу  державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великоолекснадрівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

До учнів у Великоолександрівському районі доведена інформація, що в Україні з метою попередження інфекційних захворювань проводиться планова імунізація за віком  проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, гемофілії інфекції, кору, епідемічного паротиту, краснухи. В інших країнах кількість  обов’язкових щеплень, що входять до національних календарів, значно більша. Так, в США імунізація проводиться проти 16 інфекцій, в Германії та Австрії – проти 13, Швейцарії -14.

Відповідно до наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011 року «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» зі змінами, крім щеплень за віком передбачені щеплення за станом здоров’я, рекомендовані щеплення та щеплення на ендемічних та ензоотичних  територіях, тобто щеплення осіб, які мають найбільший ризик захворювання.

Обов’язковість щеплень проти дифтерії, поліомієліту, кору, правця, туберкульозу передбачені  статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», статтею 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя. Крім цього, обов’язковим профілактичним щепленням для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань підлягають окремі категорії працівників у зв’язку з особливостями виробництва або виконуваної ними роботи.

За часи незалежності на всій території України відмічалися спалахи дифтерії в 90-х роках минулого століття, триває епідемія туберкульозу, реєструються випадки захворювань на поліомієліт, правець, а  2018-2019 роки були вкрай напруженими по захворюваності на кір. Всі ці захворювання можливо було попередити, отримавши своєчасні щеплення.

Важливо, щоб у дітей було сформовано свідоме відношення до імунізації, як до найбільш ефективного способу профілактики інфекційних захворювань.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН