Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська лікарня виходить на другий етап медичної реформи

У лікарні Тропіних триває підготовка до контрактування з НСЗУ в рамках впровадження Програми медичних гарантій 2020 року на рівні спеціалізованої допомоги.

Наразі триває масштабна підготовка поліклініки №1 для надання амбулаторної вторинної (спеціалізованої) допомоги, відповідно до вимог НСЗУ.

Як розповіла заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Світлана Пшенична, вже майже завершено ремонт кабінетів вузьких спеціалістів, які надаватимуть послуги за програмою медичних гарантій.

Кабінети кардіолога, офтальмолога, невропатолога, уролога, отоларингологів та хірургів оснащені комп’ютерною технікою з програмним забезпеченням, а також необхідним медичним обладнанням та інструментарієм з дотриманням умов для надання послуг, що включені до пакету.

Також на базі поліклініки планується відкриття ендоскопічного відділення шляхом перепланування приміщення колишнього денного стаціонару, де зараз активно ведуться ремонтні роботи.

Відділення буде оснащене сучасною ендоскопічної технікою з можливістю вести відеозапис досліджень, фотофіксацію зображень та зберігати інформацію протягом 2-х років для відстеження динаміки захворювання.

Як зазначила спеціаліст, нова апаратура (дозакупка якої зараз здійснюється) дозволить проводити в амбулаторних умовах такі високоточні діагностичні процедури, як відеофіброезофагогастродуоденоскопія, відеоколоноскопія, відеогістероскопія, відеоцистоскопія, спрямовані на раннє виявлення найбільш поширених онкологічних захворювань.

Обстеження проводитимуться за направленням сімейного лікаря, але не лише за показаннями, а й в якості скринінгу, тобто всім пацієнтам після 40 років з певною періодичністю, для виявлення безсимптомного раку або передракових станів.

Крім того, фізіотерапевтична служба лікарні сьогодні реорганізована у відділення медичної реабілітації, в зв’язку з вимогами НСЗУ для укладення договору на пакет реабілітаційних послуг.

Серед змін, які очікують пацієнтів, Пшенична відзначила концентрацію реабілітаційної допомоги на основній базі лікарні (Комарова, 2), оновлення обладнання для медичної реабілітації, розширення спектра процедур, більш раннє та цільове призначення реабілітаційних курсів в комплексі з основним лікуванням при захворюваннях у підгострому та відновному періодах (пацієнтам з ураженнями опорно-рухового апарату та нервової системи, в тому числі рання реабілітація після інсультів тощо).

Нагадаємо також, що на першому етапі реформи в «Тропіних» відбулися зміни на первинній ланці – лікарня отримала автономію, зареєстрована в електронній системі охорони здоров’я (E-Health), введений процес комп’ютеризації. На сьогодні в поліклініці завершено ремонт окремих кабінетів для сімейних лікарів. Кожне робоче місце оснащене комп’ютерною технікою, а також сучасним медобладнанням згідно з табелем оснащення, в числі якого електрокардіографи, пульсоксиметри, глюкометри, ото- і офтальмоскопи, а також швидкі тести на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію та ін. Лікарі первинної ланки працюють з електронною амбулаторною картою, у взаємодії з вузькими спеціалістами, є можливість консультувати хворих за допомогою електронного направлення. В цілому поліпшено умови для перебування пацієнтів, поліклініка стає більш привабливою та комфортною.

Що стосується Програми медичних гарантій, з 1 квітня цього року вона повинна запрацювати в повному обсязі. Відповідно до неї, держава гарантує пацієнтові безкоштовно визначений перелік медичних послуг вторинного рівня. Консультації вузьких фахівців, лікування в амбулаторних умовах та стаціонарі, а також необхідні для цього медикаменти та витратні матеріали – входять до цього пакету, аби ним скористатися, пацієнт повинен укласти декларацію з лікарем первинної допомоги та отримувати направлення на наступні рівні допомоги.

Херсонська міська клінічна лікарня ім. Тропіних

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН