Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі проводяться слідчі дії у справі виплат пенсій «дітям війни»

9 років Пенсійний фонд України не виплачує державну грошову допомогу «дітям війни» – такого висновку дійшов запорізький пенсіонер Веніамін Нежевенко. За його приватними розслідуваннями, через несплату додатку до пенсії цій категорії громадян з 2010-го року 100 тисяч пенсіонерів Запорізької області недоотримали 30 млн. гривень державних коштів. Пенсіонер каже – по всій Україні ця цифра сягає 300 мільйонів гривень.

Науковець та у минулому позаштатний ревізор-інспектор Міністерства фінансів СРСР Веніамін Нежевенко протягом 9-ти років доводив у різних державних інстанціях незаконність деяких дій Пенсійного фонду. Каже: шукав правду не для себе, а для всіх українських пенсіонерів. Свої звинувачення подавав в українські суди – починаючи від районних, і до Вищого Адміністративного суду України. Стверджує, що всі процеси виграв, однак жодне судове рішення не було виконане. Згадує, що ця історія розпочалась у 2010-му, коли вперше припинили виплачувати державну грошову допомогу «дітям війни» у розмірі 30% від мінімальної пенсії.

«Пенсійний фонд після рішення Вищого адміністративного суду призначив виплатити мені всю сумму боргу, а іншим – ні. І тоді я заявив, що отримаю їх тільки тоді, коли побачу виплати всім пенсіонерам України. Чим я краще інших? Суди почали виносити рішення на користь пенсіонерів, котрі почали подавати судові позови. Першим виплатили навіть по 3-5 тисяч гривень. Але ці гроші лягли на бюджет країни. Казна була порожньою, й тому Пенсійний фонд почав шукати способи зменшити ці виплати», – розповів пенсіонер Веніамін Нежевенко.

Для категорії «діти війни» Пенсійний фонд України використав Програму обрахунку пенсій, що призначалась для осіб, які мають обвинувальні рішення суду, тобто перебувають за гратами, – стверджує Веніамін Нежевенко.

«З пенсіонерів почали утримувати всі види допомоги. Чому держава повинна допомагати злочинцям? І залишилась тільки премія у чистому вигляді. Коли ця програма прийшла в Запоріжжя – це було 23 грудня 2010 року – колишній начальник Пенсійного Фонду Козачук сказав: застосовуйте її до всіх категорій. І застосували: до дітей війни, афганців, чорнобильців, просто пенсіонерів, котрі подали в суд на перерахунок пенсій. Таким чином, у більш ніж 100 тисяч запорізьких пенсіонерів вкрали понад 30-ти мільйонів гривень, а по всій Україні – 300 мільйонів», – каже пенсіонер Веніамін Нежевенко.

За словами Веніаміна Нежевенка, із заощаджених на дітях війни коштів був утворений спеціальний фонд, і 12 мільйонів гривень у вигляді премій у 2013-14-му роках отримали співробітники Пенсійного Фонду. Журналісти Суспільного звернулись до Пенсійного Фонду України у Запорізькій області з проханням прокоментувати звинувачення Нежевенка. Й отримали письмову відповідь: нарахування пенсій ведеться у законний спосіб. Натомість керівник Запорізької міської прокуратури №2 Роман Мазурик повідомив: слідчими Вознесенівського районного відділу поліції Запоріжжя ведеться досудове розслідування щодо заяви Нежевенка про невиконання рішень суду. Результати слідчих експериментів показали: автоматична Програма нарахування пенсій, якою користується Пенсійний фонд, працює некоректно.

«Проводилися експерименти слідчі щодо правильності роботи функціонування системи АСОПД/КОМТЕХ. Ця програма в автоматичному режимі обраховує пенсії дітям війни. Встановили, що ручний режим нарахування пенсій та за допомогою вказаної програми – дають різні результати, що є неприпустимим. У зв’язку з цим нами зараз було прийняте рішення підготувати документ і направити до Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду України, Департаменту соціального захисту Запорізької облдержадміністрації про врегулювання данної проблеми, з’ясування, чому алгоритм невірно працює. Чому ручний режим підрахунку пенсій та данна програма дають різні результати. Щоб вони цю проблему усунули», – розповів керівник Запорізької місцевої прокуратури №2 Роман Мазурик.

Поки тривають слідчі дії у справі Нежевенка, представники запорізьких громадських організацій також взялися допомагати пенсіонерові.

«Дідусь бореться сам. Ми йому трохи допомагали, а зараз взялися вже всім колективом. Будемо це питання виносити на Верховну Раду. А далі подивимося, можливо, це буде Європейський суд», –зазначив голова громадської організації «Лава» Сергій Кириченко.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН