Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Партії і кампанії фінансує один з 1500 українців: аналітика

За останні два роки близько 20 тисяч українців офіційно профінансували політиків на понад 4 мільярди гривень. Середній внесок — 121 тисяч гривень або майже 5 тисяч доларів США. Такі дані Рух ЧЕСНО отримав із фінансових звітів партій та кандидатів за 2018 і три квартали 2019 року.
Для порівняння, середній внесок на кампанію з переобрання Дональда Трампа у 2019 році становив 176 $ (близько 4400 грн).
Протягом останніх двох років фізичні особи дали 2,4 мільярда гривень партіям і кандидатам на президентських виборах.
Ще близько 509 мільйонів віддали 281 підприємство та громадська організація. Також, близько півмільярда гривень надійшло на виборчі фонди кандидатів у нардепи.

Тобто, партії і кандидати в президенти назбирали близько 4 мільярдів гривень — ця сума рівна річному бюджету, наприклад, міста Вінниця.

Найбільше коштів від фізосіб, 564 мільйона, отримала партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина“. Рух ЧЕСНО неодноразово виявляв, що ця партія буцімто отримувала гроші від безробітних, пенсіонерів, медиків чи освітян. Хоча насправді виявлялося, що ці люди не знали про те, що фінансують цю політичну силу.

Найбільше фізичних осіб-донорів — у “Європейської Солідарності“. Їх понад 4,5 тисяч. На другому місці — ВО “Батьківщина“, далі — “Сила людей“.
Проаналізувавши звіти, ми нарахували 19 649 осіб, які давали гроші політикам. Але ця кількість не точна. Похибку створили самі партії. У багатьох звітах є помилки, пропущені або написані абревіатурами імена донорів.
В Україні, не враховуючи окупованих територій, мешкає 30,1 мільйона виборців. Таким чином, партії і національні виборчі кампанії фінансує лише один із півтори тисячі виборців, або ж менше 0,07% (сім сотих).
У 13 із 37 партій донорів менше за виборців у тисячі разів. До прикладу, лише один з 21 000 виборців “Слуги народу” фінансує партію. І це не дивно, адже на сайті партії немає реквізитів для її фінансування, а найменший внесок становить 20 тисяч гривень.

Один з 9 000 виборців дає гроші “Опозиційній платформі – За життя” і один із 3 000 — партії “Голос“.

Рух ЧЕСНО

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН