Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для вирішення проблеми, яка склалася на Херсонському заводі карданних валів, створять робочу групу

Працівники товариства з обмеженою відповідальністю “Машинобудівна комплектація”, яке є орендарем потужностей Херсонського заводу карданних валів, 5-го лютого зустрілися із головою ОДА та начальником обласної поліції. Результат зустрічі – створення тимчасової робочої групи та проведення інвентаризації.

Працівники “Машинобудівної комплектації” о 9-й годині зібралися біля прохідної заводу карданних валів. З 14-го січня їх на підприємство не пускають. За десять хвилин усі підіймаються до зали. На зустріч з колективом приїхали голова ОДА, начальник обласної поліції та представники нового власника.

“Я дуже хочу, щоб завод працював, щоб були робочі місця, щоб ніхто не скорочував. Це для нашого міста важливе підприємство”, – говорить очільник Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв.

Начальник обласного управління Національної поліції Олександр Прокудін розповідає, що тричі подавали до суду, щоб арештували майно підприємства і таким чином завадили його продажу. З третьої спроби, за словами очільника обласної поліції, 4-го лютого суд ухвалив таке рішення. Нині слідчі розпочинають проведення повної інвентаризації майна:

“Після вчорашнього рішення суду ми маємо право зайти на завод та провести повну інвентаризацію, переглянути всі об’єкти. Ця робоча група, яка буде створена під головуванням обласної державної адміністрації, ми будемо обходити всі комплекси і перевіряти всі об’єкти. Сьогодні слідчі заходять на цей об’єкт і вже перевіряють по цехах, по будівлях будуть ходити і переписувати”.

Представниця нового власника Світлана Казанцева говорить, що процедура ліквідації заводу карданних валів триває з 2014-го року. У листопаді 2019-го року товариство з обмеженою відповідальністю “Автоград Херсон” придбало майно заводу на відкритому аукціоні:

“ТОВ “Автоград Херсон” придбало цілісний майновий комплекс з других повторних торгів. Всі ці торги відбуваються у відкритому режимі, оскільки ці оголошення є на сайті Міністерства юстиції України та вищого господарського суду”.

Увесь майновий комплекс заводу “Автоград Херсон” придбало за 11 мільйонів гривень, працівники вважають вартість заниженою. Адвокатка Світлана Казанцева каже, що першочергова ціна справді була 614 мільйонів. Оскільки заявок на торги не надійшло, вартість поступово знижували. На питання, чому не допускають працівників, жінка відповіла так:

“Ми почали перемовини про те, що ви працюєте до середини лютого для завершення циклу. Однак, ми виставляємо дві паралельні охорони – їхня і наша. Коли ми 13-го січня приїхали із нашою охороною, нам сказали: “Ми не визнаємо ваше право власності!” Ми були вимушені 14-го січня поставити свою охорону і припинити це все дійство, яке відбувалося”.

Іван Іванюшко працює на заводі 42 роки. Після сьогоднішньої зустрічі, говорить чоловік, в нього з’явилася надія на те, що колектив продовжить працювати. Однак вчора, продовжує Іван Іванюшко, він на власні очі побачив розібрані станки:

“Вчора я самовільно піднявся на дах і звідти побачив розібрані преси, які працювали до останнього дня. Якщо ці преси ми не відновимо, то механічний цех, перша збірка, не зможе працювати. Я не знаю, чи вивозять, але те, що три преси розібрані, я побачив на власні очі”.

Віктор Винярський – майстер механічно-збирального цеху:

“Завод втрачає замовлення, втрачає своїх клієнтів, обладнання без належної уваги. Якщо будуть морози, то вийдуть з ладу всі насоси та водяні помпи, розірве всі труби. Як потім це відновлювати? Мій колега не сказав, що втрата будь-якої запчастини обійдеться заводу у величезні кошти. Вони почали знищувати ковальсько-пресовий цех. Без нього завод мертвий”.

Тетяна Капур – адвокатка та представниця ТОВ “Машинобудівна комплектація”:

“Ми діємо виключно в правовій площині. Ми не можемо діяти, як обурений народ. Я вважаю, якщо ми будемо контролювати кожний крок співробітників правоохоронних органів, прокуратури (губернатор тут щось обіцяв), якщо ми будемо це контролювати і робити свої пропозиції в рамках чинного законодавства, я гадаю, що ми можемо добитися справедливості”.

Під час спілкування із трудовим колективом вирішили створити робочу групу, до складу якої увійдуть представники обласної адміністрації, поліції, працівників підприємства, нових власників та журналістів – розказує голова ОДА Юрій Гусєв:

“Те, що відбувається сьогодні, на мій погляд, несе певні ознаки можливого знищення підприємства і саме про це ми будемо говорити на робочій групі, яку я ініціював створити під час сьогоднішньої зустрічі з трудовим колективом”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН