Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До 140-річчя заснування села на Херсонщині презентують книгу

Цього року мальовниче українське село Інгулець Білозерського району відзначатиме своє 140-річчя від Дня заснування. Інгулецький сільський голова Григорій Василюк повідомив про те, що вже зараз силами депутатського корпусу Інгулецької ради розпочато підготовку до ювілейної події: виділено відповідні асигнування на впорядкування адміністративного центру села Інгулець, який славиться квітковими клумбами з розкішними трояндами, тюльпанами та хризантемами. Планується реставрувати та привести до ладу пам’ятник односельцям, загиблим у роки Другої світової війни та нещодавно збудовану Стелу «Україна понад усе». Звичайно, що планується і широкомасштабна культурна програма.

Але приємною несподіванкою для керівництва Інгулецької сільської ради та мешканців села стала презентація історично-популярної книги Валентини Коваленко «Історія села Інгулець Білозерського району Херсонської області» у Інгулецькій сільській бібліотеці. Завідувач вищевказаної бібліотеки Галина Овечка зазначила: «Сторінки книги розповідають про мальовничі краєвиди, історію створення села, людей, які її творили, та містять перекази про нелегкі долі , адже історія села – це, перш за все, життя і доля самих людей».

Це – перше вагоме видання на 270 сторінок з історичними та географічними довідками на основі архівних даних про село на Херсонщині. У книзі Ви зможете прочитати історичні нариси про жителів села, які морені лютим голодом, змучені страшними сталінськими репресіями, завжди залишалися вірними своїй Батьківщині і в часи лихоліття Другої Світової війни гідно захищали рідну землю від фашистських загарбників. Книга також розповідає про героїв бойових та трудових післявоєнних буднів, про культуру, традиції та звичаї рідного краю, про відродження історичної правди та національної духовності на селі.

Авторка за допомогою дещиці однодумців-односельчан розшукала документи та фотокартки, які відкривають для краєзнавців маловідомі факти життєдіяльності хліборобів Інгульця та забуті, а часом і заборонені імена славних синів та доньок України.
У книзі Ви зможете прочитати спогади Параски Копитіної про жахіття Голодомору 1932-1934 років. Також можна прочитати правдиві свідчення дітей війни Надії Дамчук, Олександри та Георгія Странцевілко, Марії Середи, Анатолія Кудрявцева та Надії Гринько про післявоєнні випробування та надлюдські зусилля заради покращення умов життя майбутнім поколінням.

З теплим пієтетом згадує краєзнавець про визначного господарника, талановитого керівника, Героя соціалістичної праці Василя Івановича Стеценка, який у лютому 1962 року очолив порівняно з іншими невеличке маргінальне господарство радгоспу «Інгулець». Проте власним прикладом, власним працелюбством і великим бажанням перемогти злидні він створив команду, яка працювала з повною віддачею сил, знань і умінь. Василь Іванович був там, де людям доводилося працювати в найскрутніших умовах. І уже починаючи з 1964 року радгосп входить до плеяди передовиків у виробництві м’яса і молока. Доярки Г.Ф. Воронова та Т.Я. Цьомик були тоді визнані передовиками п’ятирічки і нагороджені державними нагородами. Із 1965 по 1975 роки сотні тваринників радгоспу «Інгулець» відзначалися золотими та срібними медалям на всесоюзній виставці ВДНГ. Відмінно працювали на жнивах переможці соцзмагань комбайнери В.А. Соболевський, А.А. Кравченко та ланковий механізованої ланки О.В. Корчинський.

Одним із кращих механізаторів радгоспу був Рибась М.Ф. У 1970-1980-ті cело розвивалося і з’явилися новобудови: двоповерхова школа, дитячий садок, будинок побуту, банно-пральний комбінат, фельдшерсько-акушерський пункт, пансіонат в Лазурному Скадовського району, торговий центр та їдальня для селян, контора та 300 житлових будинків для сільгоспвиробників радгоспу «Інгулець». Василь Стеценко – орденоносець та Герой Соціалістичної праці – був справжнім керівником, який турбувався за всіх і за кожного. Саме під час його керування радгоспом до 1990 року мешканці села відчули справжню батьківську турботу і любов до людини праці.

Приємно, що родина Коваленків з родичами та друзями втілили у життя такий соціально значимий проєкт, який сприятиме розвитку краєзнавчому книгодруку, на яке досі відсутнє цільове фінансування з обласного бюджету. Треба низько вклонитися приватному підприємцеві Сергієві Коваленку, який вже другий рік поспіль надає чинну допомогу задля друку соціально значимих краєзнавчих видань.
Книга Валентини Коваленко «Історія села Інгулець Білозерського району Херсонської області», яка вийшла друком у Херсонській філії Видавничого Центру «Просвіта» наприкінці 2019 року, заслуговує на увагу не лише серед істориків та краєзнавців, а і серед шкільної та учнівської молоді смаглявої Таврії. Книга Валентини Коваленко є прикладом для усіх краян, хто бажає зберегти, а часом і відродити історичну правду рідного краю.

Олег ОЛЕКСЮК

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН