Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У миколаївських книгарнях не продаються книги місцевих авторів

Книги миколаївських авторів, видані в місцевих видавництвах, можна почитати в бібліотеках, або придбати на презентаціях. Чому книг місцевих авторів немає на полицях книжкових магазинів – дізнавалась Ніна Булах.

У 2017 році вийшла перша поетична збірка Олега Дороша “Сьогодні і завжди”. Чоловік каже, що молодий автор постає перед проблемою: як розповсюджувати книгу – через Інтернет, друзів, знайомих. Поет каже: “По-перше, немає програми підтримки книговидавництва, саме міської. Є обласна підтримка, “Миколаївська книга” називається, але вона, на мою думку, надто обмежена в можливості якось презентувати читачам. А такої масштабної програми, яка б миколаївських авторів підтримала друкувати, видавати свої книжки, такої немає. Друга причина – це те, що в Миколаєві немає системи книгорозповсюдження, але це не тільки в Миколаєві. По всій Україні така проблема”.

Миколаївський письменник Валерій Гузенко книгу “Рыцари правопорядка” надрукував у місцевому видавництві “Іліон”, а “Охотник на Шакалов” – у харківському видавництві “Діса плюс”. Письменник говорить: “Там дешевше за рахунок того, що Харків таке місто, де з видавництвами працюють дуже багато і російських авторів. Видавництва у нас прекрасні. Вони всіляко намагаються авторів підтримувати. Намагаються формувати такі ціни на послуги, щоб… ну, я не знаю. Вони, мабуть, працюють не те, щоб не в збиток, а по нулях. На жаль, держава на це не звертає уваги”.

Валерій Гузенко звертався до миколаївських книгарень щодо розповсюдження книг, але йому відмовляли. Автор продає книги через Інтернет, або на презентаціях у бібліотеках: “Ось до мене звертаються з усіх регіонів, крім західної. Через Інтернет виходять на мене. Запитують – я їм висилаю поштою”.

Директорка видавництва Ірина Гудим говорить, що на сьогоднішній день фактично зупинилась система розповсюдження книг. Книгарні, які були в комунальній власності, закрилися. Видавчиня каже: “Потреба у нас є, у нас є дуже цікаві проєкти, які потрібно було б показувати. Всього лише потрібно виділити невеликі кошти, звільнити книгарні від сплати землі – це бачення миколаївського депутатського корпусу, дати їм преференції на комунальні послуги і дати їм можливість виживати”.

Ірина Гудим каже, що раніше книги миколаївських авторів приймав книжковий магазин “Кобзар”. Але через ремонтні роботи, заклад повернув видавництву понад сто книг . Видавчиня Ірина Гудим каже: “Я їх виставила у Фейсбуці. Частина з них вже продана, частина в мене лежить до наступного мого виходу десь в бібліотеку, громадське місце, де я зможу викласти свої книги, показати їх людям. На день міста ми виходимо, продаємо”.

Книжковий магазин “Кобзар” бере на реалізацію книги миколаївських авторів. Тут є книги Дмитра Кременя, Валерія Зотова, Анатолія Малярова тощо. Директор магазину Володимир Дідан не на камеру розповідає, що через ремонт частину книг віддали видавцю. По його завершенню, знов братиме миколаївські видання на реалізацію.

У магазині “Книжковий клуб” є книга миколаївської авторки Лії Щиглової. Авторка брала участь у конкурсі, щоб її видання тут опинилося. Продавчиня Анастасія Пєстова каже: “На нашому сайті є інформація для авторів, є умови за яких приймаються твори. Напевно, найбільше звертають увагу на ті твори, які можуть бути комерційними, які будуть читатися, будуть продаватися. На жаль, миколаївських видавництв у нашому магазині немає. У нас є книга миколаївського автора Лії Щиглової “Мрії метелика”. Ця книга отримала перемогу на літературному порталі “Літ нет”.

У Миколаєві знайти книги місцевих авторів можна в бібліотеках. Директорка Центральної бібліотеки ім. М. Кропивницького Тетяна Тверда каже: “На жаль, миколаївські книги, якщо ми будемо порівнювати їх за ціновою політикою України, вони трошки дорожчі, тому що видаються дуже малими тиражами. Наклад складає від ста книг до п`ятисот. І безумовно, один примірник коштує дуже дорого. І не завжди в книжкових магазинах миколаївці можуть придбати книги для своїх особистих бібліотек. Я можу сказати, що протягом року наша організація купує книг десь на 500 тисяч гривень, другий рік працює за програмою “Культура” на підтримку місцевих авторів” – ми можемо придбати для бібліотеки ці книги”.

Журналістка Інга Хоржевська говорить: “Познайомитися з миколаївськими творами можна тільки в бібліотеках, або на презентаціях. Видати свою книгу дорого коштує, це не всім по кишені. Проблема в тому, що людина практично немає доступу до книг своїх земляків. І навпаки, земляки не мають цього кола читачів, які живуть із ними поруч. Великі книжкові магазини, мережеві магазини , вони не беруть місцевих миколаївських авторів. І як я вже сказала, залишається шлях – бібліотека, презентація, а це обмежений шлях. Тому ми і не знаємо, що серед наших земляків є талановиті автори, є дуже цікаві автори. Як художня література, так і краєзнавча література. Усе це залишається поза увагою загалу”.

Один екземпляр книги у видавництві коштує від двохсот гривень – ціна залежить від валюти і цінової політики. Зросла і собівартість поліграфічних робіт. Книга стає в розряд елітного продукту, – говорить Ірина Гудим.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН