Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі триває розгляд справи щодо перейменування вулиці Кремлівської на Сергія Синенка

Судове засідання щодо перейменування вулиці Сергія Синенка знову на Кремлівську відбулось в Окружному адміністративному суді Запоріжжя. З’ясовувались обставини рішення 19-го травня 2016 року спеціальної комісії Запорізької облдержадміністрації щодо ліквідації символів тоталітарних режимів – зокрема перейменування вулиці Кремлівської на Героя Небесної сотні Сергія Синенка.

На початку засідання позивач – голова Запорізького осередку громадської організації «Полк Перемоги» Андрій Іванов – повідомив головуючому судді Юлії Бойченко, що на офіційний запит до Українського Інституту національної пам’яті, чи підлягала вулиця Кремлівська декомунізації у травні 2016 року, відповіді не отримав.

«На жаль, ми не отримали відповідь від українського Інституту національної пам’яті. Відкрили сайт, вивчили офіційні документи, інформаційні джерела, зробили роздруківку переліку всіх вулиць в Україні, котрі були декомунізовані, або рекомендовані для декомунізації. У цьому переліку вулиці Кремлівської немає», – каже голова запорізького відділення Громадської організації «Полк Перемоги» Андрій Іванов.

Основний час засідання обидві сторони з’ясовували, чи проводились громадські слухання напередодні прийняття рішення робочою комісією перейменувати вулицю. Заявник та деякі жителі вулиці Синенка наполягали на порушенні процедури, представники відповідача – юристи двох державних установ – Запорізької облдержадміністрації та міської ради – заперечували.

«Особисто я дізналась, що моя вулиця вже перейменована, коли мені надійшли платіжки за комунальні послуги», – розповідає мешканка вулиці Сергія Синенка Надія Полякова.

«У 2014 році на початку березня було віче біля обласної державної адміністрації, на якому люди проголосували – народилось рішення перейменувати вулицю Кремлівську на Сергія Синенка. Пропозиція була від громадськості – назвати вулицю таким ім’ям. Від нас, як батьків, а я представник родини Героя Небесної сотні, це не сходило, це вирішило віче», – каже батько Сергія Синенка Петро Синенко.

«Ми надавали до матеріалів справи роздруківку з посиланням на адреси веб-ресурсів та інтернет-статей, включно з сайтом обласної державної адміністрації, місцевими електронними засобами масової інформації. У цих повідомленнях розміщався й перелік вулиць», – розповів юрист Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Міняйло.

«Два суб’єкти – міськрада та облдержадміністрація – котрі мали в законний спосіб організувати процес проведення громадських слухань, цим питанням не займались. Це ми чітко зрозуміли у ході судового засідання. Вони вважають, що процес хаотичного збору інформації, за допомогою телебачення, інтернету, якихось сайтів, що цього достатньо. А за законом вони були зобов’язані провести громадські слухання», – наголошує Андрій Іванов.

«Ми провели збори нашої громадської організації, ухвалили рішення звернутися до облдержадміністрації з пропозицією щодо можливого перейменування вулиці Кремлівської на вулицю Синенка. Наша пропозиція була розглянута, врахована, у підсумку, вулиця отримала назву Героя Небесної сотні Сергія Синенка. Тоді там були й Анатолій Шевченко, і батько Сергія Синенка, і внесли, також, зі свого боку пропозицію. Тобто пропозиції від громадськості, як ми бачимо, вони надходили з різних сторін, тому говорити про те, що громадськість не знала, це, принаймні, не етично», – каже заступник голови правління Громадського Об’єднання «Волонтерський центр Запоріжжя» Костянтин Денисов.

По закінченні розгляду справи по суті, головуюча суддя Юлія Бойченко оголосила перерву в судовому процесі до 10 лютого. Нагадаємо: в Окружному адміністративному суді Запоріжжя оскаржується рішення спеціальної комісії Запорізької облдержадміністрації від 19 травня 2016 року щодо перейменування вулиці Кремлівської на Героя Небесної сотні Сергія Синенка, якому посмертно було присвоєно звання Героя України, а у червні 2016-го на його честь перейменували вулицю в Запоріжжі.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН