Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новокаховські освітяни повернулися з ділової поїздки до Європи

Напередодні Нового 2020 року освітяни Нової Каховки повернулися з ділової поїздки країнами Європи. Про мету такої подорожі і її результати розповіла директор ЗОШ №3 Ірина Петрівна Дубас:

«Делегація освітян Нової Каховки продовжує втілювати освітні реформи у життя. Тому з 16 по 22 грудня Асоціація ВГУ запросила директорів шкіл Зуйко Олену, Дубас Ірину, Грішагіну Лілію, Олійник Оксану, Долецьку Тетяну та директорів закладів дошкільної освіти Величко Лілію, Дуднік Тетяну, вчителів пілотної школи №3 Косован Інну, Турбабу Лілію і Задирко Олену ознайомитися із системою освіти Швейцарії. Освітяни відвідали місто Брно у Чехії, Відень у Австрії, Мюнхен в Німеччині, Цюріх в Швейцарії, королівство Ліхтенштейн та Краків у Польщі. Багато побачили, милувалися красотами Альп, досягненнями в науці та техніці. Але ми теж крокуємо у правильному напрямку. Освітяни й надалі планують розширювати свій кругозір і вчити дітей з власного досвіду, залучаючи до практичних дій. Для цього вчитель має весь час вчитися, використовувати різноманітні методики, мотивувати учнів до навчання. Тому не сидимо на місці, а вивчаємо європейський досвід. Договір з освітянами Цюріху підписаний, тому у нас все попереду. Педагоги наші – найкращі в світі! Дякуємо Президенту Асоціації ВГУ Ярославу Турянському за запрошення!».

Після повернення з вражаючої європейської подорожі педагоги поспішили поділитися враженнями з міським головою Володимиром Коваленком. Він із задоволенням запросив освітян до свого кабінету і з цікавістю послухав розповіді не лише про систему європейської освіти, але й про європейське життя.

Керівники закладів освіти розповіли про освітянські послуги, що діють у згаданих європейських країнах. Тут батьки мають можливість вибору – в якому закладі перебуватиме дитина, повний день або ні. «В нашому місті є те ж саме – школи на вибір, дошкільні і шкільні заклади, музичні, творчі і спортивні школи, є спеціалізовані. Місто надає ці послуги», – порівнюють педагог

У Швейцарії немає Міністерства освіти. В них – 100% децентралізація. Є 26 кантонів – аналоги наших областей. В кожному кантоні вирішують, як будувати свою систему освіти. «В дитсадок йдуть з 4 років обов’язково і перебувають там 2 роки, – розповіла директор Новокаховського техніко-економічного ліцею Тетяна Долецька. – У школу – з 6 або з 7 років. Початкова школа – 6 років. Потім – на вибір: хто в подальшому хоче отримувати вищу освіту – продовжує навчання в гімназії, де поглиблено вивчає предмети. Ті, хто не визначився, – а їх більшість, навчаються з 7 по 9 класи. Це обов’язкова освіта, далі можна навчання не продовжувати. Більшість йдуть отримувати професійну освіту. Хтось у коледжах, інші – в гімназіях – ще 4 роки.

В державі – чотири мови. Це враховано в навчальних програмах. Сам процес надання освіти в них орієнтується в першу чергу на підготовку дитини до практичного життя – починаючи з дошкільної освіти. Багато уваги приділяють соціалізації дітей. Вже в початковій школі відбувається спілкування з представниками різних професій. Діти постійно подорожують, відвідують додаткові зайняття, гуртки. В них, навіть не маючи вищої освіти, можна бути успішною людиною. В нас з вищою освітою не завжди знають, як застосувати її в практичному житті».

Новокаховські педагоги покладають надії на початкову школу, де освітній процес вже відбувається на сучасному, більш пристосованому до практичного життя рівні. Щодо вищої школи – в Україні багато університетів, інститутів, але після отримання диплома випускники нерідко не знаходять собі місця в рідній країні, і шукають кращої долі за кордоном. Тож потрібні якісні зміни в системі вищої освіти.

Директор ЗОШ №7 Лілія Грішагіна поділилася враженнями від побаченого в європейських країнах рівня розвитку туристичної галузі, привабливості міст. «В кожній країні відчувається любов її мешканців до неповторності власної культури, – розповіла вона. – Вони вміють демонструвати це гостям. В кожному місті розгалужена система сучасних екскурсійних послуг. Розповіді насичені легендами про кожне історичне місце. Всюди можна придбати сувеніри з брендом міста. Вражає дбайливе ставлення європейців до пам’яток архітектури. В Чехії є старовинні міста, перша згадка про які датується ХІІІ століттям. За кожною будівлею в таких містах доглядає хтось з підприємців, який має від цього власну користь – приміром, певні податкові послаблення».

З любов’ю ставляться до своїх закладів і території навколо них європейські підприємці. «Кожен куточок свого магазину і територію перед ним дбайливо прикрашають, доглядають. Як нам в нашій країні цього не вистачає! – з сумом казали директори. – І потрібно ж не так багато: охайні парканчики, невеличкі гірлянди, прикрашені маленькі ялинки, фігурки казкових героїв поряд з магазинами. Або – звичайний сніп соломи, прикрашений вогникам гірлянди. Чарівно – і недорого! Біля кожного магазину – чепурненька фотозона, яка так і приваблює, щоб сфотографуватися. А після цього неодмінно виникає бажання зайти до магазину, де завжди зустрічають привітно. Тож без покупок відвідувачі не виходять. Як все просто!».

На в’їзді до кожного європейського міста обов’язково облаштовано стоянку для авто і автобусів. І поряд – величезна карта населеного пункту, за якою легко зорієнтуватися, яким буде подальший маршрут. Для зручності пересування туристів містом є прокат велосипедів, і навіть – самокатів. Поряд – невеличкі дерев’яні будиночки, де пропонують глінтвейн, демонструють народні ремесла, проводять майстер-класи, продають різноманітні сувеніри. «Нам в Новій Каховці дуже цього не вистачає!», – звернули увагу освітяни. Міський голова одразу повідомив: на 2020 рік вже передбачено кошти для виготовлення таких дерев’яних будиночків, в яких розташуються місцеві майстри народної творчості.

Освітян вразила відсутність парканів – лише «живі» огорожі з декоративних кущів та квітів. Для зручності туристів існує розгалужена система прокату велосипедів – на кожній вулиці. На запитання українських освітян: «А якщо вкрадуть?» – європейці лише дивуються. Не зрозуміло їм, чому в їх школах хтось повинен бити вікна? Їм навіть на думку таке не спадає!

Відвідавши шість європейських країн, педагоги Нової Каховки познайомилися з культурою, історичними пам’ятками, рівнем і принципами життя: «Милувалися природою, відчули атмосферу, в якій живуть європейці. Зробили багато фото і відео. В нас буде чим поділитися з нашими вихованцями та їх батьками. Коли ми показали побачене дітям – вони були у захваті!». Під враженням від побаченого вже запланували разом з вихованцями приступити до виготовлення новокаховських сувенірів для майбутніх туристів. «Будемо навчати дітей азам підприємництва», – запевняють освітяни.

Завідуючі дитсадками зізналися – вразило все! Наче інший світ, де відчуваєш себе ЛЮДИНОЮ. «Ми на все звертали увагу. В першу чергу – на малюків. І ось вам – йдуть по місту вихованці дитсадка, та всі – в однакових жовтих шапочках! Їх добре видно водіям. Ось такий прояв турботи. Просто, красиво, і – безпечно. Європейці підкоряються загальновизнаним правилам життя, бо за їх порушення – суворе покарання. Приміром, за спробу перебігти вулицю у непризначеному місці штраф – 500 євро!».

Новокаховські освітяни подорожували автобусом: виїхали зі Львова, подолали понад 3,5 тис. км, але зізнаються – не втомилися! Кожні три години – зупинка, можливість помилуватися природою, поїсти. Були зачаровані Альпами в Австрії і Швейцарії. Нажаль, були і свідками аварії на автобані. І знову змогли пересвідчитись, як чітко і злагоджено працюють європейські рятувальні служби.

«На трасі передбачена смуга для спецтранспорту, яку терміново звільняють всі учасники авторуху. Гвинтокрили, швидкі допомоги, поліція – всі рухалися настільки швидко і злагоджено, як у кіно. Наслідки аварії прибрали так оперативно, що сліду не залишилося», – діляться враженнями освітяни, які стали свідками пригоди.

Директор ЗОШ №3 Ірина Дубас розповіла: новокаховській делегації пощастило побувати в Королівстві Ліхтенштейн. За кількістю мешканців це – половина Нової Каховки: 34 тисячі 800 мешканців. Мають свої гроші – ліхтенштейнський франк. Не використовують навіть євро.

«Це просто лего-містечко – надзвичайно чистеньке. Помиті навіть листочки дерев! Доріжки – ніби поліровані. Всі чоловіки – статні, гарно вдягнені. На горі – замок князя. Якщо вивішено прапор – князь приймає. Якщо прапора не видно – прийому немає. Доступ вільний. Новій Каховці для прикладу я б обрала Королівство Ліхтенштейн – і всі позитивні приклади їх життя».

Від всіх учасників делегації освітян Ірина Дубас подякувала Володимиру Коваленку за те, що мали можливість здійснити таку подорож. «Дякуємо, що Ви не побоялися відпустити з міста в таку далеку мандрівку одразу вісім керівників. Щирі вітання від Президента Асоціації «Відроджені гімназії України» Ярослава Турянського, представника Львівського управління освіти Лариси Василишин – вони захоплюються Вами як керівником. І вдячні, що Ви з такою увагою ставитеся до освіти».

Освітяни розповіли, що під час подорожі в кожній з європейських країн чули українську мову. В магазинах їм надавали послуги продавці, що говорять українською. В кожній країні була можливість розраховуватися картками популярних українських банків. «Тобто, ми також наближаємось до Європи», – відмітили педагоги.

А в подарунок міському голові привезли з Цюриха справжній швейцарський шоколад і сувенірну кружку. Володимир Коваленко віддячив новорічними солодощами, подякував за прагнення педагогів запровадити кращі практики європейської освіти і життя у Новій Каховці, привітав з новорічними та Різдвяними святами і побажав миру, здоров’я і здійснення найсміливіших задумів.

Вікторія РАЄВСЬКА

Новокаховська міська рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН