Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Голови ОСББ Таврійська зустрілися з координатором в Херсонській області Програми розвитку ООН Есмою Умеровою

Наприкінці минулого року  в Таврійську відбулася робоча зустріч голів ОСББ міста з координатором в Херсонській області проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН (ПРООН) «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) Есмою Умеровою.

За місяць до цього представники ОСББ вже зустрічалися з нею в центрі зайнятості Нової Каховки. Тоді вона пообіцяла приїхати безпосередньо до Таврійська для більш детальної розмови та обговорення проблем об’єднань співласників багатоповерхових будинків нашого міста.

Під час зустрічі Есма Умерова розповіла про основні напрями діяльності ПРООН, пріоритети розвитку обслуговування багатоквартирного житлового фонду з перспективою стовідсоткового переходу на форму управління ОСББ, механізми технічної підтримки для реалізації енергоефективних проектів ОСББ, відносини власності в багатоквартирному будинку та форми управління ним.

Вона зупинилась на конкретних рекомендаціях, як об’єднанням співласників отримати фінансову підтримку під час створення ОСББ та на вирішення питань утримання і обслуговування будинків. Для прикладу Есма привела розвиток ОСББ в сусідній Каховці, де вже створено відповідну ассоціацію. І пообіцяла в разі зацікавленності організувати поїздку та знайомство з її керівником.

За даними комунального відділу Таврійського міськвиконкому на початок 2020 року, на території Таврійської міської ради діє 11 об’єднань співвласників 16-ти багатоквартирних будинків. Один з них – «Молодіжна, 33» почав діяти з 1 січня нового року. Це 30 % від кількості всього житлового фонду Таврійська. Проте їх багаторічний досвід доводить ефективність такого способу обслуговування та утримування будинків.

Прикладом успішного управління житловим будинком та прилеглою територією є ОСББ «Новокаховський піонер» (вул. 40 років Перемоги, 1), створене в 2005 році, «Азалія» (вул. Гайдара, 5) та «ЖЕК Франка, 1а» (вул. І. Франка, 1а), створені в 2006 році. Успішний досвід має і новостворене ОСББ, в яке входять п’ятиповерхівки по вул. Франка, 4, 4а і 3 (голова О. М. Рудський).

Там власними коштами і силами відремонтували покрівлю, частково або повністю замінили мережу водопостачання і каналізацію, замінили вікна в під’їздах, встановили нові вхідні двері, відновили освітлення в під’їздах. В ОСББ «Азалія» зробили плановий капітальний ремонт ліфта, який експлуатувався більше 25 років.

Безумовно, що виконати все це стало можливо за умови 100-відсоткової оплати мешканцями послуг за утримання будинку. В той же час мешканці 106-и багатоповерхівок, які обслуговуваються комунальним підприємством «Таврійське ЖЕУ», за даними на 1 грудня 2019 року, заборгували управителю за надані послуги 2 162 900 грн., що паралізує роботу ЖЕУ. При цьому деякі власники квартир пред’являють претензії управителю, вимагають робити ремонт в під’їздах, міняти перегорілі лампочки на сходах і ще багато чого, роками не плативши квартплату.

Що ж, тепер є альтернатива комунальній службі – ОСББ. Рішення тільки за мешканцями – бути стороннім спостерігачем чи самостійно управляти власним майном, спільно з сусідами утримувати в належному технічному стані будинок, прибудинкову територію, вирішувати, куди направляти кошти.

На початковій стадії створення ОСББ всю необхідну методичну допомогу щодо процедури можна отримати в комунальному відділі виконкому, або за тел. 7-33-40.

сайт міста Таврійськ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН