Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Таврійську за місяць мають визначитися з формою управління багатоквартирним будинком

Комунальний відділ Таврійського міськвиконкому звертається до власників квартир, визначитись, або вони продовжуть договір з управителем їх будинку, або створюють об’єднання співвласників ОСББ, або співвласники здійснюють самостійне управління.

Саме від вибору оптимальної форми управління напряму залежить якісне управління багатоквартирним будинком та прибудинкових територій.

Нагадаємо, Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено три форми управління багатоквартирним будинком:

  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
  2. Управління багатоквартирним будинком управителем.
  3. Управління багатоквартирним будинком об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).

Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками

Управління багатоквартирним будинком співвласниками шляхом зборів, коли ви самі можете спробувати управляти вашим будинком. Тобто по кожному рішенню збираються збори. Всі без виключення рішення щодо управління будинком приймаються на зборах співвласників та оформлюються протоколом.

Така форма управління передбачає можливість управляти будинком без створення ОСББ. Цей варіант управління може бути рекомендований для малоквартирних будинків (3–5 квартир), де власники самостійно можуть утримувати свій будинок та прибудинкову територію в належному стані.

Прийняття рішень щодо управління зборами співвласників та процедурні питання проведення зборів врегульовані Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Управління багатоквартирним будинком управителем

Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем.

Це коли рішенням зборів мешканців будинку передаються всі або частина функцій  з управління будинком управителю. Такий крок можливий і тоді, коли створено ОСББ, а управлінські функції довірено управителю.

Управитель – це фізична особа, підприємець або юридична особа, який згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт багатоквартирного будинку і прибудинкової території, а також належні умови проживання й задоволення господарсько-побутових потреб. Умови цього договору повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Договір про надання послуг з управління будинком повинен містити:

1) перелік послуг;

2) вимоги до якості послуг;

3) права і обов’язки сторін;

4) відповідальність сторін за порушення договору;

5) ціна послуг;

6) порядок оплати послуг;

7) порядок і умови внесення змін до договору;

8) строк дії договору, порядок і умови продовження дії та розірвання договору.

 

Управління багатоквартирним будинком ОСББ

При організації ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), за рішенням зборів створюється юридична особа і реєструється ОСББ. Основна діяльність об’єднання полягає в спільному належному утриманні багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприянні мешканцям будинку в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами і виконання ними своїх зобов’язань.

 

Ця форма передбачає, що співвласники для більш ефективного управління своїм будинком та прибудинковою територією створюють орган для прийняття колективних рішень.

Управління будинком може бути здійснено:

– через управителя, з яким ОСББ укладає договір, умови якого повинні відповідати типовому договору, затвердженому центральним органом виконавчої влади;

– через загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, правління ОСББ та ревізійну комісію.

Відповідно до  Закону України  « Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено, якщо протягом відведеного строку, а саме до 1 травня 2020 року, співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради.

На території Таврійської міської ради визначено управителем багатоквартирного житлового фонду, співвласники яких не прийняли рішення про форму управління,  комунальне підприємство «Таврійське ЖЕУ».

Якщо співвласники багатоквартирного будинку за один місяць до закінчення зазначеного строку ( 1 травня 2020р.) не повідомить письмово про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий однорічний строк.

сайт міста Таврійськ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН