Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Перекрита дамба наносить чималої шкоди усьому Березанському лиману, – еколог Олег Деркач

На ставку в селі Андрієво-Зорине Очаківського району опущені шлюзи в дамбі перекривають течію Березанського лиману.

Житель Чорноморської ОТГ Олександр Фікс говорить, коли ставком почало користуватись ТОВ “Юг–Аквапром” риби у водоймищі поменшало. “Шлюзи, тут теж не було цієї землі насипано. Це вони вже самі позасипали, позакривали. Тут вода проходила, чисто вода проходила. Тут глибина отака була кругом. А зараз вони все позасипали, сюди ні риба не заходить, нічого”, – каже Олександр Фікс.

Ставок у селі Андрієво-Зорине – верхня точка Березанського лиману. Чорноморський сільський голова Андрій Дмитренко говорить: “Ми бачимо, що тут відбувається господарська діяльність, ось перегороджувальні шлюзи, які сьогодні, ви бачите, рівень води у природному водоймищі – це Березанський лиман, і в ставку. У природному водоймищі рівень нижчий, тобто сьогодні виникає проблема нересту риби, тому що сюди вона заходила завжди з Березанського лиману, це перше. Друге, сьогодні місцеві жителі не можуть вільно, не мають вільного доступу до цієї території, яка із незрозумілих причин і без документів неначе орендується. І за цю територію, наша сільська рада має 260 га цієї території, жодної копійки від товариства “Юг-Аквапром не заходило”.

Директор ТОВ “Юг-Аквапром” Віктор Жуковський говорить, що дамбу будувало не його підприємство, а закриті шлюзи – захист від заходу риби з лиману. Віктор Жуковський говорить: “Щоб риба не заходила. Якщо вода через верх піде, то риба не піде. І все, рибінспекція не буде до мене діла мати. Рибінспекція сказала, якщо буде заходити риба звідти, будете покарані. Я захистився”.

На державному підприємстві рибного господарства Миколаївської області ситуацію не коментують.

“У ТОВ “Юг-Аквапром” відсутній дозвіл на спецводокористування, за що подавали позов до суду, – говорить старший державний інспектор з охорони навколишнього середовища державної екологічної інспекції Микола Мацуєв. – Одним з рішень було: відсутність договору на спецводокористування. Згідно з водним кодексом статті 49.52, при оренді водного об’єкту необхідний договір на спецводокористування”.

Зі слів керівництва “Юг-Аквапрому”: “Ми воду не забираємо. Там є дамба і коли вода підіймається у морі, вода заходить у лиман, або з лиману йде до моря. Тобто дозвіл, як ви розумієте, повинен бути”.

Микола Мацуєв говорить, що саме у дозволі на спецводокористування має бути вказано куди та як має проходити вода: “Сполучення лиману з морем обов’язково повинно бути. Тому дозвіл на спецводокористування, він прописує режим цього водного об’єкта. Тобто куди йде вода, куди виходить, звідки з’являється там взагалі”.

Еколог Олег Деркач говорить, що перекрита дамба наносить чималої шкоди усьому Березанському лиману:

– Припинився водообмін, почастішали випадки цвітіння води, заморів, загибелі риби, риба почала хворіти. Екологічний стан водойми погіршили суттєво і зараз ця криза тільки поглиблюється. Є перспективи, але потрібно щось робити з таким захопленням самовільним, самовільною цією діяльністю. Потрібно, щоб це була якась державна політика щодо відношення, щоб були басейнові управління, а не якась там приватна компанія чи фірма захопила територію і робить що хоче.

Розгляд справи за позовами держекоінспекції та Миколаївської місцевої прокуратури №1 щодо діяльності ТОВ “Юг-Аквапром” триває.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН