Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Олешківська гімназія розвиває інклюзивну освіту

Херсонська обласна рада продовжує надання консультативно-методичної допомоги по впровадженню інклюзії у закладах освіти регіону. Черговим закладом, який відвідала робоча група з цього питання, стала Олешківська гімназія Олешківської районної ради. Візит відбувся 18 грудня 2019 року.

Олешківська гімназія є одним із піонерів Херсонщини у впровадженні інклюзивної освіти. На сьогоднішній день у закладі навчається 794 дитини. У гімназії функціонує 28 класів, у тому числі – 9 класів з інклюзивним навчанням. В інклюзивних класах навчаються 20 дітей з особливими освітніми потребами.

У ході візиту було з’ясовано, що усі діти з особливими потребами пройшли комплексне оцінювання в умовах інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ), отримали відповідні висновки та рекомендації щодо навчання і виховання в умовах інклюзії. Для здійснення їхнього супроводу в закладі працюють 9 асистентів учителів.

Одним із головних досягнень Олешківської гімназії є власна ресурсна кімната. Вона використовується для проведення корекційно-розвиткових занять та занять із соціально-побутової орієнтації з дітьми з особливими освітніми потребами. Ресурсна кімната продовжує наповнюватися відповідним обладнанням. Крім того, у закладі створена медіатека, яка має комфортні умови для індивідуальної роботи.

За кошти інклюзивної субвенції закуповуються дидактичні матеріали, обладнання для занять, комп’ютерна техніка. Важливим є той фактор, що дітей до закладу підвозить спеціальний автобус з підйомником, виділено кошти на оплату вихователя супроводу, в гімназії обладнано пандус, спеціальна туалетна кімната для дітей з інвалідністю, наявні кольорові орієнтири для дітей з порушенням зору.

Крім того, в Олешківській гімназії приділяється значна увага фізичному розвитку вихованців з особливими освітніми потребами. Для роботи з дітьми залучено параолімпійську призерку з легкої атлетики Вікторію Кравченко, яка проводить корекційно-розвиткові заняття з лікувальної фізкультури. Також заклад активно співпрацює з Херсонським регіональним центром з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт». Важливо, що гімназія самостійно проявляє ініціативу щодо співпраці, тоді як у деяких інших школах Херсонщини члени робочої групи звертали увагу на необхідність активізації роботи з фізичного розвитку дітей.

Під час відвідування Олешківської гімназії члени робочої групи поспілкувалися з батьками вихованців з особливими освітніми потребами. Батьки відзначили високий рівень професійності вчителів, наявність необхідної для розвитку дітей матеріально-технічної бази та розповіли про те, що завдяки інклюзії школярі досягають значного прогресу в навчанні та соціалізації. На їхнє переконання, інклюзія — це революційне впровадження, яке допомагає дітям з особливими освітніми потребами не просто отримувати знання, а й знаходити своє місце в суспільстві. Разом з тим, керівництво закладу переконане: усі вихованці, які навчаються в інклюзивних класах, будуть здавати зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та зможуть претендувати на здобуття гарних професій.

Члени робочої групи зробили висновок, що впровадження інклюзії в Олешківській гімназії – це результат тісної співпраці керівництва та працівників закладу, інклюзивно-ресурсного центру та батьків дітей з особливими освітніми потребами.

«Інклюзія – це щоденна кропітка робота. І для того, щоб досягти результату, працює справжня команда», – підтверджує директор закладу Ольга Лаухіна.

За результатами візиту фахівці ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» (ХАНО) Херсонської обласної ради надали керівництву та вчителям гімназії рекомендації щодо удосконалення інклюзивного освітнього процесу.

Наступного дня, 19 грудня 2019 року, у Херсонській обласній раді під головуванням Владислава Мангера відбулася нарада щодо результатів моніторингу впровадження інклюзивної освіти на Херсонщині. Владислав Мангер був приємно вражений активністю закладів, які відвідала робоча група, відзначив динаміку їхнього розвитку та надав доручення щодо підведення підсумків моніторингу даної сфери у поточному році та щодо визначення напрямків роботи у 2020 році.

Нагадаємо, Владислав Мангер взяв під особистий контроль забезпечення реалізації прав дітей з особливими потребами на здобуття освіти на Херсонщині. Члени робочої групи, яка здійснює моніторинг стану впровадження інклюзивного навчання та надає консультативно-методичної допомоги у закладах освіти, вже відвідали школи у Херсоні, Бериславі та Олешках.

Для довідки. У Херсонській області відкрито 11 інклюзивно-ресурсних центрів: у Херсоні, Каховці, Новій Каховці, Бериславському, Білозерському, Великоолександрівському, Великолепетиському, Голопристанському, Новотроїцькому, Скадовському, Олешківському районах. На базі ХАНО створено ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти, яким проводиться постійна робота з надання консультативно-методичної допомоги керівникам та педагогічним працівникам закладів освіти, інклюзивно-ресурсних центрів, батькам тощо.

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Олешківської районної ради знаходиться за адресою: м.Олешки, Пароходна, 32а. Контактний телефон: 0950859759.

Хероснська обласна рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН