Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Школярі в Херсоні відкриють станції з переробки пластику

Херсонські школярі уже роками займаються сортуванням сміття. Нещодавно юні екологи Херсонської загальноосвітньої школи №32 отримали грант у розмірі 12,5 тисячі євро на реалізацію чергового проекту, повідомляє ecotown.com.ua з посиланням на інтернет-видання «Гривна».

На що витратять гроші?

Керівниця команди «ZeroWaste School: Херсон» Ольга Демченко розповідає, що завдяки гранту вони планують реалізувати на території Херсонської області низку заходів.

«У першу чергу нас турбує те, що під час туристичного сезону прибережні населені пункти такі, як: Лазурне, Скадовськ та Залізний Порт перетворюються на сміттєзвалище, серед якого переважає пластик. Саме тому у вищевказаних населених пунктах проводитимуться цікаві заходи, де місцеві мешканці отримають нову корисну інформацію, навчатимуться сортувати сміття та зрозуміють, що екологію потрібно берегти. Одна з конференцій була націлена саме на підприємців, власників кафе, готелей та розважальних закладів. Якщо не припинити цей безлад зараз, то через декілька років їх бізнес буде закритий, а море – мертвим», – зазначила Демченко.

Читайте також: В Ужгороді відкрився магазин без пластику та поліетилену

Сортувальні станції у прибережних містах

У кожному з цих населених пунктів встановлять сортувальні станції, куди люди звертатимуться та сортуватимуть власні відходи за певними категоріями. Пластикові вироби направлятимуться на переробні підприємства до Голої Пристані або Херсона. Нині на Херсонщині є кілька підприємств, які переробляють пластикові вироби на крохту або гранули. Крихта відправляється до Туреччини, де виробляють багаторазовий пластиковий посуд. Що стосується гранули, то з неї створюють міцну пластикову нитку, яка використовується для гнучкої та водонепроникної черепиці. За словами Ольги Демченко, проводяться перемовини стосовно закупівлі обладнання для переробки вищевказаних виробів. Це дозволить перероблювати сміття на кожній станції та не сплачувати кошти за перевезення.

Власна пластикова майстерня

І останнім пунктом у проєкті є відкриття пластикової майстерні у Херсоні. Сьогодні такі майстерні можна зустріти у великих містах, зокрема у Одесі та Києві. Вони займаються виробленням дизайнерських або просто необхідних речей з пластикових кришечок.

Відомо, що у майстерні працюватиме юнацький колектив «ZeroWaste School: Херсон». Обладнання для майстерні вже замовлене. Наразі ведуться перемовини з представниками міської ради щодо виділення приміщення.

Шотам

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН