Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Хто заробив на відпочинку у туристичний сезон на Херсонщині

Про результати туристичного сезону на Херсонщині, надходження туристичного збору, проблеми та перспективи розвитку курортних районів розповіли під час прес-конференції в.о. начальника Головного управління Державної податкової служби в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Наталія Невдах та начальник департаменту туризму та курортів облдержадміністрації Тетяна Волинець.

– Цьогорічний сезон відзначився багатотисячним напливом відпочивальників до курортних зон Чорноморського та Азовського морів – область відвідало до 4 мільйонів туристів, з них близько 60 тисяч – іноземних, – зазначила Наталія Невдах. – І це на 20% більше, ніж торік. Активна підприємницька діяльність здійснювалася в сферах роздрібної торгівлі, пасажироперевезень, громадського харчування, розміщення туристів, надання розважальних послуг. Станом на початок жовтня надходження туристичного збору склали 6,1 млн. грн., що вдвічі  перевищує минулорічні показники. Рекордсменом є Генічеський район – понад 2 млн. грн. турзбору. По Голопристанському його надходження зросли майже у 4 рази і теж перевищили 2 млн. грн. Скадовський район надбав більше 823 тис. грн., Каланчацький – понад 390 тис. грн. Зростання потоку відпочивальників якісно вплинуло й на інші показники надходжень податків та зборів до місцевих бюджетів.

Нарощування обсягів єдиного податку з фізосіб відбулося на 23% та склало 282 млн. грн. Найбільше зростання дало тимчасове розміщення та харчування курортників, надання їм транспортних послуг.

Вагомі прибутки бюджетам дала і легалізація зайнятості. За результатами заходів контролю в сфері трудових відносин виявили 3400 осіб, праця яких використовувалась без оформлення трудових відносин та сплати податків, зокрема, в курортній зоні – 655 осіб. Внаслідок вжитих заходів до бюджету надійшло 2,6 млн. грн. ПДФО.

З початку року на податковому обліку на Херсонщині перебувало 5048 новостворених фізичних осіб-підприємців (ФОП), що на 853 більше проти минулого року. Здебільшого обрано спрощену систему оподаткування. Загалом в області перебуває на податковому обліку понад 27,1 тисячі фізосіб – платників єдиного податку. Під час курортного сезону суттєво зросли надходження акцизу та плати за ліцензії на торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

За результатами контролю за готівковими операціями в період курортного сезону проведено 204 перевірки, внаслідок чого донараховано 3,3 млн. грн., у тому числі 2,6 млн. грн. – до місцевих  бюджетів. У сфері надання послуг таксі складено 48 протоколів за здійснення підприємницької діяльності без держреєстрації як суб’єкта господарювання. Матеріали направлені до суду. У сфері пасажироперевезень проведено 8 спільних рейдів, які дали 30 протоколів про адмінправопорушення за надання послуг без держреєстрації. З них 6 складено на перевізників на КПВВ «Каланчак» (напрямок – Крим). Виявлені й порушення в перевезеннях водним транспортом (10 протоколів).

– Головними елементами в роботі податкової залишається прозорість та відкритість, створення ефективного механізму зворотного зв’язку з платниками податків та комфортних умов ведення підприємництва, – резюмувала Наталія  Невдах.

Тетяна Волинець ознайомила з особливостями створюваних в області туристично-інформаційних центрів, націлених на розширення спектру послуг, їх адаптованості до потреб та зручностей туристів. Вивчення соціологічних аспектів потоку відпочивальників дозволяє максимально подбати про комфорт усіх верств туристів, врахування їх потреб – від пересічних до найбільш вибагливих. Йдеться про маркування маршрутів, наближення турпослуг до стандартів. Зафіксовані найбільші потоки відпочивальників з Дніпропетровської, Київської, Запорізької та Миколаївської областей. Помічена значна перевантаженість транспортних потоків з певних регіонів, де з кількістю бажаючих виїхати на південь не справлялася ні залізниця, ні автотранспорт. Особливо – в напрямку Арабатки. Актуальною є й тема стану автомобільних доріг у напрямку туристичних зон. Критиці піддають туристи різні аспекти завданих їм незручностей – від відсутності банкоматів та терміналів для безготівкового розрахунку за послуги в сфері обслуговування, до відсутності достатньої кількості аптек, проблем з якісним медичним обслуговуванням тощо. У Скадовську та Генічеську, незважаючи на високу вартість відпочинку, туристів бентежив стан пляжів, зазначила Тетяна Волинець.

Серед популярних родзинок масового відпочинку нинішнього року є острів Джарилгач та Лемурійське озеро. Однак постає питання організації якісного відпочинку на цих територіях. Активно розвивається і подієвий туризм – численні фестивалі заполонили Асканію-Нова. Велика увага прикута до розвитку гастро-туризму на Херсонщині. Комплексна увага до різних сфер відпочинку в області дасть суттєвий поштовх їх розвитку. Адже поки що 80% туристів зацікавилися виключно пляжним відпочинком. І за умови вироблення правильної стратегії залучити їх можна й до інших видів, насамперед – унікальних екскурсійних маршрутів, зеленого туризму тощо. Адже за 8–10 днів, які в середньому проводять любителі морів на Херсонщині, встигнути перепробувати можна все! А щоб отримати і в подальшому стабільний потік туристів та дохід від курортної зони, слід у міжсезоння наполегливо працювати над помилками…

Олена НЕЧИПУРЕНКО

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН