Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Генпрокуратура РФ звинуватила херсонське радіо «Куреш» у закликах до екстремістської діяльності (Відео)

Генпрокуратура РФ звинувачує радіо «Куреш», яке працює в Херсоні і висвітлює події, пов’язані з тимчасово окупованим Кримом, у закликах до екстремістської діяльності. Такий лист надійшов на електронну адресу редакції радіо, пише UA: Херсон.

Події від 27 вересня, коли на адресу редакції радіо «Куреш» надійшов лист Генпрокуратури РФ з обвинуваченням в екстремістській діяльності, коментує головний редактор радіо Рустам Авдєєв. 

27 вересня вже пізно ввечері на адресу нашої редакції надійшов лист від «Роскомнагляду» в якому вони вимагають видалити наш матеріал про опору Керченського мосту нібито про те, що є рішення генеральної прокуратури РФ в якому йдеться про те, що цей матеріал цитую «содержит призывы к массовым безпорядкам, осуществлению экстремистской деятельности, участию в массовых публичных мероприятиях, проводимых с нарушением установленного порядка». Звісно ми не погоджуємося з цим. 27 вересня надійшов цей лист пізно ввечері. І в ньому було зазначено, що ми маємо лише добу на те, аби видалити цей матеріал і повідомити Роскомнагляд. Фактично це було зроблено спеціально під п’ятницю, під вихідні, робочі дні вже, коли роскомнагляд не працює. І навіть якщо б ми видалили і відповіли, то фактично в понеділок 30 вересня вони роблять те, що вони хочуть зробити“, – розповів Рустам Авдєєв.

Представники радіо «Куреш» звернулись до міжнародних правових організацій, – говорить Рустам Авдєєв. Таким чином РФ тисне на ЗМІ, – говорить чоловік. Ситуацію з радіо «Куреш» телефоном прокоментував Борис Бабін, доктор юридичних наук та колишній представник президента України в Криму: 

Зрозуміло, що це все абсолютно безглуздо. Але вони мають просте завдання заблокувати радіо «Куреш» зокрема у соціальних мережах, на сайті, як на території РФ так і в окупованому Криму. Тут хотілося б закликати власників цього радіо не мовчати у цих ситуаціях, а вживати правові механізми захисту, оскаржувати незаконні дії держави-агресора в межах російської юрисдикції, оскаржувати дії генеральної прокуратури РФ в Москві, а потім йти до відповідних заходів міжнародного захисту, бо як свідчить попередній досвід, ті ЗМІ, які держава-агресор блокує в Україні, вони просто мовчать, у кращому випадку заявляють про цей тиск самі, але юридично не закріплюють факти тиску“.

Антон Кореневич, постійний представник президента України в Автономній республіці Крим говорить, що ЗМІ опозиційні до окупаційної влади, витісняють з півострова:

Таке трапляється, тобто ті кримські журналісти, які працюють на материковій Україні досить часто отримують такі листи з погрозами, чи листи-вимоги Ми проаналізуємо цю практику, і будемо дивитися. Яким чином в подальшому на це реагувати. Однозначно така поведінка засуджується. Подивимося. Чи є підстави звертатися до правоохоронних органів. Ми проаналізували ту публікацію, і там немає жодного заклику до незаконної, неправомірної діяльності. Але це є дуже яскравим гарним прикладом для аналізу того, що РФ дуже часто застосовує полеміку екстремістської або терористичної діяльності для того, щоб засудити наших громадян до тюремного ув’язнення на серйозний строк або вплинути на їх діяльність“.

https://www.facebook.com/suspilne.kherson/videos/1154254128099383/?t=0

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН