Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонцям розповіли про інформаційну безпеку

У Херсоні відбувся семінар для журналістів з питань інформаційної безпеки. В ньому взяла участь перша заступниця міністра інформполітики Еміне Джапарова. У студії «Українського півдня» вона дала ексклюзивне інтерв’ю.

Особливість інформаційного простору Херсонщини в тому, що на південь області розповсюджувався сигнал з вежі в Красноперекопську. Після анексії Криму територія у 180 кілометрів перестала отримувати сигнал українських телерадіоканалів. І з боку півострова жителі прикордонних районів «ловлять» російські ЗМІ. Всі, хто хоче дивитись українські телеканали, мусять переходити на супутникові антени. Примусити ж їх це зробити не може ніхто, і держава в тому числі.

«Всі території, які межують з окупованими, увійшли до поясу внутрішньої інформаційної безпеки. Увага до політики на цих територіях більша, тому що вплив російської пропаганди тут відчутніший. Міністерство інформполітики – не міністерство правди або цензури. Ми не будемо, як у Російській Федерації, формувати міфи і займатись їх пропагандою. Наше завдання – шукати баланс між свободою слова й інформаційною безпекою. Так ми підтримали рішення про відключення Вконтакте, Одноклассников, Яндексу, тому що сервери цих ресурсів знаходяться в Росії, і персональні дані українців можуть бути використані. Так само, як і рішення РНБО про обмеження трансляції 85 російських телеканалів у кабельних мережах», – прокоментувала Еміне Джапарова.

В Україні відсутня цензура з боку держави. Натомість існує цензура власників головних телеканалів, впевнена Еміне Джапарова.

«Насамперед використовується, не завжди, але все ж є, новинний контент. З ним маніпулюють. Ось ця цензура, або самоцензура журналістів, які працюють на певних людей і не ставляться до них критично – це питання ключове. Є практика саморегуляції, але вона тільки формується в Україні: це потужне експертне середовище, медіа-організації, стратегічна державна комунікація. Мінінформполітики розробило доктрину інформаційної безпеки – це єдиний шлях зберегти свободу слова і убезпечити інформаційний простір», – продовжила перша заступниця міністра.

Як не вестись на фейки і не потрапити на гачок пропаганди? Еміне Джапарова радить сприймати інформацію критично і перевіряти достовірність.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН