Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Стартує екологічний проект «Станіславські скелі без сміття»

Нарешті зусилля екосвідомих херсонців дають свої результати, авжеж за умови невпинної і наполегливої праці та активній громадянській позиції! Еко-суботник на Станіславських скельках, який нещодавно організували херсонські школярі,  – одному з чудес рідної Херсонщини – має логічне продовження! Мається на увазі проект «Станіславські скелі без сміття» команди учнів Херсонської школи №32 #ZWSХерсон.

Школярі разом з вчителем біології Ольга Демченко вибороли грант від Фонду розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр» спільно з Міністерство екології та природних ресурсів України за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки на конкурсі «Програми екологічних громадських ініціатив».

Команда освітян національного природного парку «Нижньодніпровського» теж долучилася до втілення проекту «Станіславські скелі без сміття» в життя.

План дій передбачає:
– організацію прибирання стихійних сміттєзвалищ на об’єктах природного заповідного фонду селищ Станіслав, Олександрівка та Широка Балка,
– проведення тренінгів зі школярами вищевказаних селищ,
– поширення інформації про культуру поводження з відходами.

Нещодавно учасники проекту Ольга Демченко (Zero Waste School : Херсон), Татьяна Крючкова  (НПП «Нижньодніпровський») та Юлия Тищенко (керівниця Центру екологічної інформації в КЗ “Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара”) зустрічалися для обговорення важливого етапу проекту – втілення просвітницької частини. А зараз вже розроблені і чекають на вихід з друкарні екопостери, що будуть розміщені на прибраній території, в школах, садочках, громадських установах селищ Білозерського р-ну.

Науковці нагадують, що Станіславський геологічний пам’ятник (розташований в межах Станіславського виступу) – в геологічному відношенні територія виходу осадових порід четвертинного віку, а у геоморфологічному відношенні представлена яружно-балковою системою, яка вздовж узбережжя ускладнена зсувними та обвальними морфоскульптурами. Акваторія геологічного пам’ятника по урізу води належить до господарської зони національного природного парку «Нижньодніпровський». Засмічення цієї території є дуже актуальною проблемою. Також Станіславський геологічний пам’ятник багаторічна база практики студентів географів, екологів та біологів Херсонського державного університету, що приймають завжди активну участь в еко-акціях!

У вересні місяці планується масштабне прибирання Станіславських скель із залученням місцевого населення громади с.Станіслав, Олександрівка, Широка Балка, волонтерів з Херсона.

Ініціатори проекту сподіваються, що результатами таких зусиль громади стане в майбутньому абсолютно чисте від сміття неймовірне красиве узбережжя скелястого Дніпро-Бузького лиману!

Білозерка Інфо

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН