Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чому на Херсонщині чинять супротив створенню Національного природного парку «Кам’янська Січ»

Місцеві громади чинять супротив створенню Національного природного парку «Кам’янська Січ» через низьку поінформованість жителів або ж ситуація підбурюється штучно. В цьому переконані науковці, що займались розробкою проекту заповідного об’єкту.

Для професора, завідувача кафедри ботаніки Херсонського державного університету Івана Мойсієнка це вже четвертий природоохоронний об’єкт, у створенні якого він брав участь. Іван Іванович говорить, що ситуація завжди є схожою. Для того, аби інформувати громади, були створені робочі групи, до яких входили голови сільрад. Вони й мали вести просвітницьку роботу, але цим не займались.

Побоювання місцевих жителів, що у них заберуть землю, є безпідставними, оскільки до парку включені державні землі, які ніколи не належали громадам і не були в приватній власності. 

«Територія Національного природного парку межує з чотирма населеними пунктами – Милівською, Качкарівською, Новокаїрською та Новорайською сільськими радами. Жодного квадратного метра комунальної чи приватної власності не було відчужено під парк. Навпаки у громад з’явилась впевненість, що в них буде доступ до води, будуть поля, де можна випасати худобу, і ці гектари не будуть кимось приватизовані або розорані. З 12 тисяч гектарів тільки на 10% існуватимуть обмеження. Але ми хочемо звернутись до міністерства екології, щоб нам дозволили ввести лімітований випас тварин і сінокосіння на цих заповідних землях, оскільки без симбіозу з копитними степ деградує», – повідомив Іван Мойсієнко.

Створення Національного природного парку відкриє 78 нових робочих місць для жителів навколишніх сіл. Відрахування із заробітних плат отримуватимуть місцеві бюджети.

Іван Мойсієнко також розповів, що під час зустрічі з міністром екології було повідомлено, що відомство працює над тим, щоб національні парки почали сплачувати земельний податок. Тобто, з держбюджету надходитимуть кошти на сплату цього податку, який залишатиметься на місцях.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН