Херсонці неодноразово скаржилися на те, що натрапляють у місцевих супермаркетах на неякісні або прострочені продукти харчування.
Днями херсонка розповіла про те, як натрапила в одному з великих магазинів на сир із пліснявою.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Херсонській області розповіли про те, на що слід жителям Херсона та області звертати увагу, купляючи той чи інший продукт у магазині:
– Якщо ви цінуєте власне здоров’я, намагаєтесь правильно харчуватись, необхідно завжди уважно вивчати інформацію на етикетці товару, перш ніж придбати сам продукт. Норми для оформлення етикетки в кожній країні свої, але для України є ряд обов’язкових позначень.
Дата виробництва і термін зберігання
Єдиний спосіб дізнатися про якість товару, не розкриваючи упаковку, це дата його виготовлення та кінцевий термін реалізації. Позначення мають бути чіткими і обов’язково присутніми на етикетці, пакеті чи коробці.
Важливо також звернути увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно скорочується.
Харчова та енергетична цінність
Етикетка повинна містити інформацію про енергетичну цінність − кількість калорій на 100 г продукту і склад макронутрієнтів: білків, жирів і вуглеводів.
На вироблених в Європі продуктах прийнято розшифровувати такі показники: вказувати, які види жирів використовувалися, скільки цукру містить продукт, які саме вуглеводи входять до його складу. Це допоможе не завдати шкоди здоров’ю і фігурі.
Цукор
Дуже добре, якщо на етикетці зазначено кількість цукру, адже потрібно завжди бути уважним до продуктів-обманок. Наприклад, сок може містити цукру рівно стільки ж, скільки кока-кола, і при всій його «корисності» для людей з порушеннями засвоєння глюкози становитимє небезпеку.
Клітковина
Клітковина або харчові волокна − це складні вуглеводи, які сприятливо впливають на стан шлунково-кишкового тракту. Вибирайте продукти, в яких її міститься найбільше: овочі, фрукти, крупи, бобові.
Жири
Жири можуть бути насиченими, ненасиченими і трансжирами. Останніх потрібно всіляко уникати, оскільки вони не тільки відкладаються зайвими сантиметрами на талії, а, передусім, є канцерогенами. Віддавати перевагу краще продуктам з ненасиченими жирами − вони необхідні для функціонування певних процесів в організмі.
Склад
Важливий лайфхак − вибирати ті продукти, склад яких найкоротший. Вони, швидше за все, найбільш натуральні. Як правило, на якісних продуктах інгредієнти будуть вказані в порядку зменшення їхньої відносної кількості в продукті.
Варто уникати продуктів, що містять фруктозу і її деривати, цукрозамінники, гідрогенізовані рослинні олії (вони, швидше за все, містять трансжири), консерванти.
Дані виробника та імпортера
На етикетці обов’язково мають бути вказані виробник і імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов’язково повинно бути маркування. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Також виробник зобов’язаний вказувати на вміст у продукті біологічно активних добавок, ароматизаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих речовин, харчових барвників, компонентів з білком (сухе молоко) та глютену.
Схожі публікації:
- Заступник глави місії Посольства Ізраїлю в Україні відвідав Херсон (відео)
- Стартував літературний конкурс на творчі роботи «Хочемо жити в Херсоні» (відео)
- У Херсоні відбувся вечір-реквієм “Пам’ятаємо!” (відео)
- Вікторію Остроумову вп`яте переобрали президентом Херсонської торгово-промислової палати (відео)
- У бюджеті Херсона передбачено 800 тисяч грн. для безкоштовного лікування катаракти у херсонців, – Алла Малицька (відео)