Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Каховці хочуть встановити меморіал учасникам АТО

Ініціатори пропонують зробити його місцем не лише для патріотичних заходів, а й для відпочинку.

Тризуб, меч і бруківка. Ці символи бачить на майбутньому меморіалі учасникам бойових дій АТО і Операції об’єднаних сил та загиблим героям Небесної сотні голова громадської організації “Учасники АТО “Скіф” Андрій Кудрич. З ідеєю встановлення меморіалу в Каховці він уже звернувся до влади міста.

— У Каховці нема місця, де можна було б виразити себе патріотично і вшанувати тих, хто боровся за територіальну цілісність нашої країни. Але я б хотів, щоб до цього меморіалу люди приходили не лише в патріотичні дати, а постійно. Його можна встановити на місці колишнього пам’ятнику Леніну, зробити там лавочки, безоплатний wi-fi, місце для катання на скейтбордах. Нехай там діти граються і відпочивають люди. Це також дозволить оживити цю площу, — розповів Андрій Кудрич.

За його словами, мова йде не про пам’ятний знак або символічну стелу, а саме про повноцінний меморіал. “Він має бути великий і високий, на метрів дев’ять”, — пояснив він.

— Наше місто потребує такого потужного символу українізації. Для “ватної” Каховки це — бомба! — підтримав цю ініціативу голова Каховського осередку Всеукраїнської громадської спілки “Кордон” Олександр Назарук.

Як розповіли під час обговорення ідеї спорудження меморіалу на засіданні громадської ради при виконкомі Каховської міськради 21 березня чиновники, ця ініціатива має бути розглянута на громадських слуханнях. Представники відділу архітектури міськради пояснили, що обирати зовнішній вигляд пам’ятника і виконавця робіт доведеться на конкурсній основі. Запропонували вони й інше місце його розміщення — на так званій площі “Таврійських ігор” на березі Каховського водохсовища.

Ідея встановлення меморіалу встигла викликати недвозначну реакцію серед каховчан. Звучать різні думки: одні дорікають, що місто й без того перевантажене мілітаристськими пам’ятниками і меморіалами часів захоплення українського півдня більшовиками та Другої світової війни. Інші підтримують цю ініціативу, але наполягають, щоб пам’ятник мав перш за все художню цінність і не був би схожим на “могильні плити”, як зневажливо називають каховчани встановлені по місту за останнє десятиліття різноманітні пам’ятні знаки.

Втім, головною проблемою спорудження меморіалу є поки що фінансова. На думку Андрія Кудрича, вартість усіх робіт становитиме до 1 млн. грн. Але навряд чи цього буде достатньо.

—  У нас була ідея встановлення в Каховці невеличкого пам’ятника вчительці. Нічого особливо грандіозного в ньому ми не планували. Але коли почали вести перемовини зі скульпторами, то виявилось, що менше ніж за 2 мільйони гривень вони навіть не хочуть з нами розмовляти. Так на тому все і закінчилось, — розповів начальник управління освіти Каховської міськради Михайло Гончар.

Схожий меморіал героям Небесної сотні та загиблим на російсько-українській війні, відкритий в серпні 2017 року у Червонограді на Львівщині обійшовся замовникам у 1,4 мільйони гривень. Така інформація міститься в системі публічних закупівель ProZorro. Зараз же його вартість була би ще більшою.

Олег БАТУРІН.

Новий день

На фото: пам’ятник у Червонограді, відкритий у 2017 році. Джерело — gazeta.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН