Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонському університеті провели анонімне опитування студентів

Опитування провели у Херсонському державному університеті. Про його результати на Фейсбуці написав Олександр Співаковський, народний депутат України:

–  Сьогодні мав нагоду переконатись у свідомості та самоорганізованості студентів Херсонського державного університету. До мене звернулась голова Первинної профспілкової організації студентів Олександра Писларь та повідомила, що вчора профспілковий комітет студентів ініціював анонімне анкетування серед молоді усіх факультетів університету з метою виявити, які проблеми та настрої зараз у студентської молоді, що їх турбує та на що необхідно звернути увагу, щоб покращити освітній процес у Херсонському державному університеті.
Участь в анкетуванні взяли близько тисячі студентів 2-4 курсів стаціонарної форми навчання одинадцяти факультетів вишу. Результати опитування є досить цікавими та інформативними, а в деяких пунктах – несподіваними. Показовим та приємним є те, що 87% студентів відповіли, що вони повністю або майже задоволенні навчанням у Херсонському державному університеті. Водночас є досить багато питань, які можуть викликати невдоволення серед студентської молоді та потребують уваги для створення максимально комфортних та сприятливих умов для здобуття вищої освіти. Таким питанням є, в першу чергу, матеріальне становище студентів – викликає невдоволення низький розмір академічної стипендії, а також сама система її призначення, яка не є справедливою та мотивуючою. Зазначають, що високою є плата за навчання на контрактній основі.
Проаналізувавши відповіді щодо організації навчального процесу, можу сказати, що є недостатньою практична підготовка, адже багато пропозицій було внесено щодо розширення баз практик, де студенти зможуть отримувати навички, необхідні для їх майбутньої професії. І серед побажань студентства було збільшення фахових дисциплін за рахунок зменшення кількості загальноосвітніх предметів, а також виділення більше часу на самостійну підготовку і нормалізування розкладу занять. Неприємне здивування викликало те, що студенти зазначають, що не завжди ставлення викладачів є демократичним та рівноправним, а якість викладання окремих дисциплін могла би бути краща.
Багато пропозицій і побажань висловлено щодо покращення інфраструктури та матеріально-технічної бази Херсонського державного університету. Так, майже кожен другий студент зазначає, що для того, щоб процес здобуття вищої освіти для нього був ще комфортніший, в університеті необхідно забезпечити доступ усіх факультетів до бездротової мережі WiFi високої швидкості. Такою ж популярною пропозицією є створення університетської їдальні з демократичними цінами, де зможуть повноцінно харчуватись студенти та працівники вишу. Третина опитаних зазначили, що необхідно провести ремонт корпусів й аудиторій, а також гострою є проблемний стан туалетних кімнат майже на кожному факультеті.
Багато студентів зауважують, що недостатнім є мультимедійне забезпечення освітнього процесу, відсутність необхідних реактивів та матеріалів на окремих факультетах для забезпечення належного рівня навчання, відсутність необхідної кількості комп’ютерів.
Соціально-побутові умови в гуртожитках студмістечка ХДУ також потребують уваги та поліпшення. Щодо цього профспілковий комітет студентів зауважив, що необхідно провести цільове опитування саме серед мешканців студмістечка, щоб виявити найгостріші та нагальні питання.
Серед побажань студентів є збільшення кількості культурно-масових і спортивних університетських заходів – фестивалів, конкурсів, КВК і змагань.
І нарешті, одним із пунктів опитування було виявлення громадської позиції молоді щодо майбутніх виборів Президента України. Тішить, що 70% учасників анкетування планують прийти на виборчі дільниці та проголосувати. Але водночас, не всі студенти мають віру в те, що їх голос має реальну можливість вплинути на результат, що прикро.
І ще один невтішний момент – майже третина опитаних студентів відповіли, що після закінчення навчання вони планують виїхати за кордон і не бачать перспектив або гарантій знайти високооплачувану роботу за обраним фахом.
Як бачите, працювати є з чим, багато проблем, що турбують студентів, потребують часу для їх вирішення, додаткового фінансування та підтримки з боку держави. Але перший крок зроблено – я почув, чим переймається студентство Херсонського державного університету. Такий соціальний діалог між адміністрацією та студентами, органами їх самоврядування та профспілковим комітетом є необхідним для розуміння подальшого вектору розвитку, оскільки я завжди зазначаю, що заклад вищої освіти – це корпорація з обслуговування освітніх потреб СТУДЕНТА. Тому і закликаю своїх колег звернути увагу на зазначені проблемні питання та докласти усіх зусиль, щоб Херсонський державний університет став ще комфортнішим місцем для здобуття вищої освіти.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН