Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині практично завершено реформування екстреної медичної допомоги

Створений єдиний обласний центр з головною диспетчерською, до якої підключені служби невідкладної допомоги всіх районів. Карета «швидкої» у межах міста має прибувати за 10 хвилин, у сільській місцевості – за 20. Це в ідеалі. При відсутності транспорту та по бездоріжжю жителі сіл й невеликих містечок очікуватимуть на допомогу набагато довше.

Виклик «швидкої», надання екстреної допомоги та доставка до закладу охорони здоров’я є безкоштовним для пацієнта. Про те, як просувається медична реформа на Херсонщині, у студії «Українського півдня» розповів начальник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Ігор Каплун.

Хоч медична реформа офіційно стартувала ще 4 роки тому, активні процеси почались 2017 року. Зараз – етап реформування первинної ланки. 28 грудня 2018 року лікарям «первинки» вручили 25 службових машин, закуплених за державні 14 мільйонів. Передбачені кошти на будівництво і переоснащення лікарських амбулаторій.

«В області затверджена спроможна мережа, де передбачено будівництво «з нуля» 57 лікарських амбулаторій, 16 будуть реконструйовані, а також 42, в яких буде проведено капітальний ремонт. Всього в області, за планом, працюватимуть 165 лікарських амбулаторій. Першочерговим завданням є будівництво 26 об’єктів. З Держбюджету виділено на це близько 162 мільйонів гривень. На 2019 рік подано заявок на будівництво 31 закладу охорони здоров’я», – розповів Ігор Каплун.

Проблемним залишається кадрове питання. «Первинка» забезпечена лікарями на 62%. Є амбулаторії без фахівців. Підписання декларацій з пацієнтами може стати стимулом для лікарів та випускників медичних вишів, оскільки заробітна плата після укладання угод зростає в рази. На сьогодні близько 62% жителів області вже мають свого сімейного лікаря. Процес утворення госпітальних округів вторинної спеціалізованої допомоги теж зрушив з місця. Утворені Бериславський, Генічеський, Таврійський округи і визначені госпітальні ради, які мають плани розвитку і визначаються з лікарнями інтенсивного лікування.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН