Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні вшанували пам’ять кіборгів

20 січня в храмі Св. Мучениці Олександри (вул. Перекопська,3) зібралися рідні й друзі, а також небайдужі херсонці, щоб молитвами вшанувати пам’ять своїх земляків, які загинули під час оборони Донецького аеропорту у 2014-2015 роках.

Молебень проводив настоятель храму Святої Олександри Андрій Калита. Він наголосив: “Заходи, в яких ми вшановуємо пам’ять наших воїнів, є дуже важливими, адже ми не маємо права забувати. Треба говорити про те, якою ціною ми виборюємо свободу. Це подолання власних страхів і неймовірні зусилля. Треба мати неабияку мужність, щоб поїхати з дому та розуміти, що ти можеш більше не повернутися. Але люди робили цей крок. Ми не повинні охолоджуватися серцем. Історія розвивається по колу, нам треба пам’ятати її уроки”.

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні. 20 січня 2015 року ворожими силами було підірвано новий термінал аеропорту. Зруйновані стіни забрали життя останніх захисників. За офіційними даними під час оборони летовища (з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року) загинуло більше 200 військовослужбовців, зокрема восьмеро з них – це чоловіки з Херсонської області. 
У приміщенні храму під час богослужіння були розставлені їх портрети. Це 
Білий Денис Анатолійович, старший солдат,79 ОАМБр;
Шешеня Вадим Валерійович, старший солдат, 3 ОПСП;
Купріянов Андрій Олександрович, солдат, 93 ОМБр;
Ковальчук Віктор Сергійович, головний сержант-командир відділення, 79 ОАМБр;
Голота Юрій Анатолійович, сержант, 79 ОАМБр;
Біленко Руслан Анатолійович, рядовий, 28 ОМБр;
Райхєрт Олександр Олександрович, боєць ДУК “Правий сектор”;
Береза Олександр Григорович, молодший сержант, 79 ОАМБр.

Оборона Донецького аеропорту – один із найзапекліших епізодів війни на Сході України, що стало символом незламності й бойового духу наших військових. Їх імена кров’ю вписані в історію сучасної України. Ми мусимо пам’ятати «кіборгів» та всіх тих захисників, які ціною власного життя виборюють незалежність України. Саме тому у храмі Святої Олександри кожного другого та четвертого четверга о 9-й годині буде бити дзвін 12 разів, після чого відбуватиметься панахида за полеглими воїнами. «Люди у тролейбусі чи маршрутці почують дзвони і, можливо, згадають когось із загиблих захисників. Це буде неймовірна енергія та сила, яка буде об‘єднувати”, – розповів Андрій Калита.

Херсонська ОДА

 

 

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН