Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні запалили останню свічу Ханукії

Єврейська община Херсона святкує Хануку. 20 років тому вперше в Україні семисвічник був встановлений у Херсоні на Площі Свободи. Відтоді менора з’являється на центральних площах міста, останні три роки – перед входом до Шевченківського парку.

Історія свята Хануки пов’язана з дивом, явлене Всевишнім. Це сталось у ІІ столітті до н. е. У чаші, яка не була спаплюжена загарбниками, залишалось олії на один день горіння, але її вистачило на вісім. На честь цієї події впродовж восьми днів запалюють по одній свічі.

«У більш, ніж 15 тисячах містах сьогодні запалили Ханукії на центральних площах. Тому що Ханука дарить світло й доброту. Херсонська община два десятки років тому була першою, яка запалила менору, а потім це почали робити у Києві, Одесі, інших містах. Це сталось тому, що Херсон – затишне місто для любої національності», – сказав головний рабин Херсона й області Іосиф Іцхак Вольф.

На свято Хануки припадають канікули. Дорослі дарять дітям іграшки й гроші. Колектив школи «ХАБАД» відзначив свято тематичними заходами.

«Ми дуже радісно відзначаємо Хануку і в дитячому садочку, і в школі. У нас відбувся літературний конкурс, пройшли дослідницькі уроки Ханукальної фізики та хімії. Вперше цього року волонтери доставили з Ізраїлю маслини, з яких діти добули олію способом, котрий використовували тисячі років тому. Ми підтримуємо і виховуємо традиції святкування Хануки у підростаючого покоління», – розповів директор НВО «Дошкільний заклад – спеціалізована школа І – ІІІ ступенів «ХАБАД» Ігор Левін.

Запалення світильника – головний обряд свята, що символізує духовну стійкість та перемогу світла над темрявою. Євреї вірять, що «трохи світла достатньо для того, аби розвіяти велику темряву».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН