Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники освітянських профспілкових організацій Херсонщини заявили про проблеми в галузі

Профспілкові лідери Херcонщини зустрілись з народним депутатом України Олександром Співаковським, – повідомляє “Український південь”.

Серед питань, які ставили херсонські освітяни – це і майбутнє регіональних закладів профтехосвіти, і нестача педагогічних  кадрів, і питання рівня зарплат. Зустріч пройшла у формі діалогу.

Про це на своїй сторінці у ФБ написав народний депутат України Олександр Співаковський:

“Сьогодні у Херсонському державному університеті відбулася зустріч з очільниками освітянських профспілкових організацій Херсонщини. Проведенню зустрічі передувало обговорення проекту Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» Пропозиції до проекту Закону були і сьогодні передані для подальшого опрацювання в Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради України. Ми повинні не просто зберегти профтехосвіту, але і дати новий поштовх до її розвитку.

Верховній Раді вдалося зупинити руйнування профтехосвіти. І проблема сьогодні не в тому, хто є власником, а в тому, що систему співфінансування треба було запускати поступово, не допустивши кризових ситуацій. Нам вдалось на 2019 рік 69 коледжів залишити в системі державних університетів. Це дозволить дати освіту нашій молоді, і зберегти робочі місця. Але профтехосвіта має йти бути конкурентною, пропонувати роботодавцю тих фахівців, які йому потрібні у сучасному світі. А для цього повинні бути різні джерела надходження коштів – держава, місцева влада, студент. У профтехосвіту потрібно залучати і бізнес, через пошук інвесторів, створення кластерів, організації дуальної системи навчання покращувати матеріально-технічний стан закладів та отримувати додаткові кошти, аби мати можливість залучати фахових спеціалістів до співпраці. 

Важливе питання в освіті – це кадрове, воно безпосередньо пов`язане з рівнем оплати та умовами праці. У Бюджеті на 2019 рік вже закладені кошти на зростання рівня зарплат освітян для середньої та вищої школи. А старіння кадрів буде позаду лише тоді, коли освітяни матимуть гідну зарплатню. На жаль, молодь не зацікавлена йти працювати в освіту, тому ризик того, що завтра не буде вчителів є надзвичайно великим. На зустрічі багатьох цікавило питання і нинішньої ситуації в країні. Але я ще раз хочу підкреслити, що воєнний стан, який введений на території Херсонщини, жодним чином не торкнеться звичайних людей. Працюємо, як раніше, не реагуємо на провокації та недостовірну інформацію, а українська армія, яка зміцніла за останні роки, стоятиме на захисті нашого мирного життя!”

Alexander Spivakovsky
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН