Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як буде працювати ХДУ під час воєнного стану

Про те, чого чекати викладачам та студентам Херсонського державного університету від воєнного стану, який почав діяти сьогодні в області, розповів Олександр Співаковський, народний депутат України, який повідомив про зустріч на своїй Фейсбук сторінці:

 – Сьогодні, 28 листопада, під час засідання Вченої Ради Херсонського державного університету мав слушну нагоду виступити перед колегами з приводу ситуації, що склалася у нашій країні. Адже Херсонщина увійшла до списку тих українських регіонів, де відсьогодні запроваджено воєнний стан. За свою новітню історію Україна ще не мала подібного досвіду. Тож наразі надзвичайно важливо, аби наші громадяни мали можливість отримувати інформацію і роз’яснення з цього приводу «з перших вуст», а не в інтерпретації сусідки по під’їзду. Люди мають чітко розуміти, з якою метою був застосований указ Президента України про запровадження воєнного стану, чому це рішення підтримав парламент і як цей особливий стан позначиться на їх повсякденному житті. Не повинно бути жодних домислів чи спекуляцій, які здатні спровокувати у суспільстві панічні настрої. Бо там, де паніка, там хаос і непорозуміння. А це те, що потрібно нашому ворогу.

Чимало людей, особливо старшого віку, сприйняли введення воєнного стану так, як це було за радянських часів. Але ж то була інша система координат. Головною цінністю сучасної України були і залишаються права і свободи людини. Навіть у сьогоднішніх непростих обставинах ми повинні зробити все можливе, аби у боротьбі з драконом самим не перетворитися на дракона.
І голосування за введення воєнного стану показало: заради збереження демократичних цінностей політична еліта країни здатна об’єднуватися і знаходити потрібні компроміси. Це був важливий тест на консолідацію і нашу здатність протистояти викликам. І ми цей тест пройшли. Введення воєнного стану у прикордонних регіонах підвищить нашу готовність зупинити будь-які спроби збройної агресії проти України. Але на повсякденному житті пересічних громадян, а головне — на дотриманні їх конституційних прав та свобод, це жодним чином не позначиться. Не буде ані заборони інтернету, ані цензури, ані комендантської години. Життя триває. Саме цю думку мені хотілося донести до своїх колег.
Херсонський державний університет, як і вся країна, продовжує жити своїм звичним життям. На наступному тижні очікуємо підписання МОН відповідних розпоряджень, за якими Бериславський педагогічний коледж та Генічеське медичне училище нарешті увійдуть до структури ХДУ з відповідним фінансуванням. А вже завтра у нашому виші стартує нова освітня ініціатива «Університет третього покоління» та буде відкрито оновлені спортивні зали.
Життя триває!
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН