Під Херсоном заклали першу експериментальну плантацію шафрану

Технології вирощування різних екзотичних культур, які ще називають нішевимі, у нас, як правило, методом проб і помилок освоюють самі фермери або працівники сільськогосподарських підприємств. Проте тепер до вивчення рентабельності «новоселів» і відробітку прийомів агротехнологий застосують і науковий підхід. Так, в Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном восени заклали першу експериментальну плантацію крокусів – квіток, з чиїх тичинок отримують найдорожчу в світі спецію (шафран).

Доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова говорить, що десять кілограм бульб крокусів для нової плантації площею в чотири сотні гектар інституту підніс в дар фермер з селища Любімовки Каховського району Олег Демченко, який вже декілька років збирає непогані  урожаї «короля спецій».

— Експеримент розрахований на декілька років. Посівний матеріал вирощуватимемо «Ін вітро», тобто в пробірці, щоб оздоровити бульби, і розмножити їх. А вже до 2021 року отримуватимемо і сам шафран, — ділиться планами Галина Балашова.

За словами директора Інституту зрошуваного землеробства, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України Раїси Вожегової, окрім крокусів, тут планують ставити досліди і із спаржею. Це делікатесний овоч вже висаджують у кількох районах області, причому починали такі досліди в тій же Любимовці Каховського району. Проте допомога вчених практикам на селі вже точно не завадить.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com