Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Андрій Гордєєв переконаний, Херсонщина може стати виноробним регіоном

Виноградарство є традиційною та найбільш ефективною галузю агропромислового комплексу Херсонщини. За результатами 2017 року, на території області всіма категоріями господарств зібрано близько 40 тис. тонн винограду, що на 18 % більше попереднього періоду. Позитивна динаміка зберігається і цього року. 

Пересвідчитися, як триває процес переробки місцевого винограду вирішив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, і особисто проінспектував роботу одного з фермерських господарств. А саме, у Білозерському районі відвідав перше в Україні сімейне виноробне господарство «Курінь», що збудовано по принципу французького шато, і розташоване безпосередньо на винограднику. На 40 га грунтів переважно з червоної глини та каміння вирощують близько 10 сортів винограду (білі й червоні): шардоне, рислінг, каберне, мерло та інші.

«Херсонщина є одним з чотирьох регіонів України, де вирощують та переробляють виноград. До того ж, виноробна галузь є найперспективнішим напрямом агровиробництва. А після втрати кримських виноробних потужностей, наша область має всі можливості розвивати виробництво винограду технічних сортів і завоювати репутацію виноробного регіону», – зазначив Андрій Гордєєв. 

Керівник фермерського господарства «Курінь» Микола Халупенко розповів, що на підприємстві роблять «чесне» вино за французькою технологією.

Пишається господар білим лікерним вином «Мускат Софія», яке нагадує за смаком Білий мускат Червоного каменя. Роблять тут також сухі й напівсухі столові вина, десертні, а ще вермути.

Наразі в Україні працює державна програма підтримки виноградарства. Згідно з нею, аграрії можуть отримати компенсацію на 80% вартості саджанців при закладанні садів і виноградників. Отримати кошти можливо за умови, якщо посадковий матеріал є сертифікованим і внесеним в державний реєстр. 

Зазначимо, що в області є потужний питомник з вирощування саджанців технічного винограду – це агрофірма «Радгосп «Білозерський”.

сайт ХОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН