Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонці побачать, як сприйняли війну на Донбасі білоруські митці

Виставка «Білоруси з Україною в серці» відкриється 16 серпня 2018 року о 16:00 у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Гончара. 

На виставці представлені 34 картини, написані білоруськими художниками під враженнями поїздки на Донбас у зону бойових дій. Майже три роки тому (у найгарячіші дні 2015 року в селі Піски та його околицях) за ініціативою благодійної організації Міжнародний фонд «Волошка» художники мали змогу на 5 днів поїхати в зону проведення АТО, щоб потім зобразити побачене, пише Вгору

В картинах митців зображена сувора атмосфера війни, аскетичний побут, характери й емоції несхитних у волі до перемоги добровольців, що не змогла б передати жодна фото- чи відео техніка.

Виставку присвятили двом бійцям, які поклали життя за незалежність України — білорусу Алесю Чаркашину (позивний «Тарас») та українцю Віталію Тіліженко (позивний «Кекс»). Алеся Черкашина, зокрема, дуже багато чого пов’язувало з Херсоном. Молодий хлопець жив в нашому місті і навчався в духовному навчальному закладі. Портрети бійців також можна побачити серед робіт білоруських художників.

Організаторами виставки в Херсоні є ініціативна група активістів херсонського майдану: Євгенія Мироненко, Анастасія Добущак, Владислава Яценко.

Як розповіли вони, мета заходу полягає у піднятті проблематики добровольчого руху, що став на захист країни в самий важкий для неї час, тим самим утримав державність і мир в більшості українських міст. Також організатори хочуть донести до українців думки про долі і мотивацію іноземців, що добровільно беруть участь в україно-московській війні. Це і є основною ціллю виставки.

На заході також будуть присутні гості: бійці тактичної групи Білорусь, зокрема Ян Мєльніков, керівник міжнародного балогодійного фонду «Волошка»  і куратор виставки Анжела Душаєва, а також батько загиблого добровольця Алеся Черкашина – Микола Черкашин, що приїде з Білорусі, і вперше відвідає виставку.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН