Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники ОТГ з Черкащини відвідали екосадибу “Райдуга” в Олешківському лісі

Інтернет-видання “Український південь” багато писав про унікальну екосадибу “Райдуга”, що розташувалась на Херсонщині в Олешківському лісі.

А тепер погляд на екосадибу гостей регіону, поділився своїми враженнями про відвідини її Григорій Перерва:

Представники ОТГ з Черкащини в рамках навчального візиту в Херсонську область відвідали Эко-садиба”Радуга”.

На мій погляд, цей об’єкт вигідно відрізняється від більшості інших, які позиціонують себе в еко-сфері. Його територія в 45 га практично вся зайнята сосняком, зеленими насадженнями та озерами. Вся забудова – одно-двоповерхові будинки з глини та дерева, вкриті очеретом. Велика кількість зелені, практично повна відсутність машин і механізмів (мінімальне використання електроенергії, яку генерують сонячні панелі) як на відкритій території так і в будинках, зведених за принципами біологічного будівництва, роблять еко-садибу захищеною та ізольованою від зовнішнього впливу, максимально наближеною до природи.


Логічним продовженням еко-лінії є здорове харчування, яке пропонується відвідувачам. Хліб з печі, печиво ручної роботи без цукру, без розпушувачів на основі вільного зерна спельти, з травами та горіхами, салати, конопляне та кунжутне молоко, насіння та дикороси, які йдуть практично до всіх страв – ось ключові продукти харчування. Зазначимо, що відвідувачам еко-садиби заборонено вживання м’яса, риби, морепродуктів. Вибір харчування узгоджується з Академією UGB (експерт з Повноцінного Харчування, Німеччина).
Проте, еко-садиба «Радуга» – це не лише дика природна та екологічно чисті продукти вегетаріанського напряму. В першу чергу – це філософія її власника, пана Aleksey Ursulenko, якою він охоче ділиться з усіма бажаючими. Поверхові аспекти філософії знаходять відображення в типових правилах для відвідувачів: заборона ненормативної лексики, тютюну і алкоголю, дотримання чистоти території садиби та навколишнього лісу, дбайливе ставлення до квітів і рослин, відмова від одноразових упаковок, застосування винятково природних миючих засобів тощо. Але це лише перший, верхній зріз. Сама ідея лежить значно глибше, поєднуючи, як мені здається основи китайської філософії, європейських екологічних практик та поглядів і висновків самого пана Олексія.


Разом з тим, навіть верхній зріз, який можуть побачити і оцінити всі бажаючі, дає дуже багато. Принципи, на яких збудовано і організовано роботу еко-садиби можуть бути покладені в основу аналогічних проектів на Черкащині. Впевнений, що без більш глибокої філософії, без любові і розуміння природи, такі об’єкти швидко перетворяться у тривіальні комерційні проекти з певними еко-вивертами). І тут вже питання до власників, що слід виносити на перше місце: отримання прибутку чи дотримання чітких правил та еко-ідей. Хоча, за словами пана Олексія, його проект також має комерційну основу: тут проводиться чимало фестивалів, семінарів, тренінгів, навіть весіль. І все це приносить певний дохід. Інша справа, що наявність перелічених обмежень суттєво звужує можливості для різних комерційних проектів. Та підвищує статус і значення саме екологічної складової садиби. Остаточний вибір, як завжди, за самими організаторами. Чим точно володіє в достатку майже кожна черкаська громада – це наявність таких самих лісів, озер та лугів, які ще не зазнали значного втручання людини і можуть бути використані для створення еко-садиби”.

https://www.facebook.com/hrihoriy.pererva?hc_ref=ARRARzsFFHZUCiXjOo7Zj6T2h3msum8V_qTgvd-ue-_xRDoiNlBMV57WYzoxCWTdW3g

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН