Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Запоріжжі археологи знайшли поховання часів середньовіччя

Група археологів, студентів та волонтерів, яка проводить археологічну експедицію на Мамай-горі, що у Великій Знам’янці Кам’янсько-Дніпровського району, виявили поховання епохи пізнього середньовіччя (XV століття). Про це повідомили археологи на сторінці розкопок у Facebook.

Їх експедиція стартувала 5 днів тому і вчора, 10 липня, археологам вже вдалося виявити першу знахідку, пише Forpost.

«Припускаємо, що можливо, це міг бути представник племені, яке забезпечувало послуги охорони, так як знаходилось поруч з найбільшою переправою нижнього Подніпров’я — Микитинською переправою», — повідомили археологи.

Варто відзначити, що зараз на розкопках археологи працюють без залучення державного фінансування, яке б їм дуже знадобилося. Адже Мамай-гора — це один з найбільших в Європі могильників. Розвідані пам’ятки охоплюють періоди епох неоліту, бронзи, раннього залізного віку та середньовіччя.

Зараз Мамай-гора поступово сповзає у Каховське водосховище. За останні 30 років обвалилося майже 400 метрів берега. Вчені кажуть, що зупинити процес руйнації Мамай-гори неможливо. Тому з 1988 року рятувальні археологічні роботи тут проводить експедиція історичного факультету ЗНУ. Щороку, влітку десятки студентів, а також просто любителів історії та давнини досліджують цю унікальну пам’ятку.

Цього сезону вони самотужки збирають кошти, аби залучити до розкопок бульдозер. Це дозволить пришвидшити процес та розширити територію розкопок з 500 до 2000 метрів.

«2018 року ми поставили собі амбітну ціль — прискорити дослідження пам’ятки, вперше за багато років залучивши до досліджень спеціальну техніку… Й ми раді вам повідомити, що до кінця цього тижня розпочнуться роботи з допомогою бульдозера! Будемо вдячні за будь-яку інформаційну та фінансову підтримку!», — кажуть археологи.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН