Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До Херсонщини завітає старовинний литовський корабель

В понеділок, 9 липня, херсонців запрошують на церемонію зустрічі учасників Національної литовської експедиції біля вежі Вітовта у селі Веселе.

Про це повідомляють організатори на сторінці заходу у фейсбуці.

Детальніше про захід:

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у церемонії зустрічі учасників «Національної литовської експедиції» біля «Вежі Вітовта»! У понеділок, 9 липня 2018 року, човен «Вітаутас Великий» пришвартується біля середньовічної «Вежі Вітовта», що поблизу села Веселе. Корабель «Вітаутас Великий» побудований, відтворюючи старовинний литовський корабель 18 ст., фрагменти якого були знайдені на річці Нямунас. Довжина корабля – 13 м, ширина – 2,7 м, його вага становить 4 т.

Серед учасників експедиції: викладач історії Вільнюського університету проф. Альфредас Бумблаускас, керівник Центру академічних справ Університету Міколаса Ріомеріса історик, д-р Барбара Станкевич, історики – Сімонас Тяшкявічюс і Лука Лєскаускайтє, музикознавець та ведуча теле і радіопрограм Зіта Кєлміцкайтє, природознавець і ведучий радіопрограм Селємонас Палтанавічюс, орнітолог Інгріда Мяшкінітє, журналіст і телеведучий Едмундас Якілайтіс, журналіст і телеведуча Едіта Мілдажітє, телеведучий і спортивний коментатор Робертас Пєтраускас, музикант Габріелюс Ляуданскас «Сварас», автогонщик Бенедіктас Ванагас, ресторатор Армінас Дарашявічюс. Капітан корабля – Сімас Кнапкіс. Загалом команда експедиції складається з 43 осіб. 

У плані заходу 9 липня:

  • Почесна зустріч експедиції кінним ескортом та українськими піснями від фольклорного вокального колективу «Дніпряночка»
  • Історичний табір – фотозона від дружини реконструкторів «РарогЪ»
  • Майданчик з фехтування спорт-мечем, де спробувати себе зможуть як дорослі так і діти
  • Майданчик зі стрільби з лука від тиру «Амарант»
  • Показовий виступ від дружини «РарогЪ»
  • Кулінарний майстер-клас з історичної кухні
  • Скандинавські забави від дружини «РарогЪ»
  • Зустріч з українськими археологами, учасниками Південносередньовічної експедиції, яка здійснюється в рамках проекту ХМГО «Культурний центр Україна-Литва» та Інституту археології НАН України «Захист історичної спадщини України та Литви на території Херсонської області», що фінансується з коштів Програми розвитку співробітництва та підтримки демократії Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки

Довідково: з 22 червня по 12 липня 2018 року в Україні відбуватиметься унікальний литовський телевізійний проект «Національна експедиція». Цей проект існує вже четвертий рік і в ньому беруть участь відомі литовські історики, журналісти, представники шоу-бізнесу. Проект виконується на замовлення Національної телерадіокомпанії Литви, відзнятий матеріал транслюється литовським телебаченням (планується створити 25 телепередач). Команда експедиції пливтиме Дніпром на історичному кораблі «Вітаутас Великий», таким чином сприяючи популяризації спільної історії Литви і України, знайомлячи глядачів з українською культурою, природними та історичними пам’ятками, сьогоденням, зміцнюючи литовсько-українські зв’язки.

20 червня 2018 року караван «Національної експедиції» автотранспортом відправився з Вільнюса, зупинявся у Любліні (Польща) і вже 22 червня прибув до Львова. Далі учасники проекту вирушили до Олеська, Підгірців, Луцька, Олики, Острога, Житомира. 

25 червня «Національна експедиція» у м. Страхолісся, що знаходиться майже в 20 км від Прип’яті, спустили на воду корабель і далі пливуть Дніпром. Під час експедиції заплановані зупинки і відвідування Києва, Переяслав-Хмельницького, Канева, Черкас, Кременчука, Кам`янського, Дніпра, Запоріжжя, села Веселого і Херсона.

Вгору

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН