Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як в Херсонській області виявляють неоформлених працівників і борються з порушенням законодавства про працю

Як в області виявляють неоформлених працівників і борються з порушенням законодавства про працю, – про це у Херсоні говорили учасники спільної наради, серед яких очільник області Андрій Гордєєв, голови райдержадміністрацій, керівники міст та ОТГ, чиновники територіальних міністерств, відомств і соціальні партнери. Також в засіданні взяв участь голова правління Пенсійного фонду України О.Б.Зарудний.

З огляду на важливість означених питань для роботодавців і бізнесу області, доповідав голова Об’єднання організацій роботодавців Херсонщини Олександр Олійник. Він зазначив, що одним із акцентів у роботі ООРХ, спрямованій на подолання нелегальної праці та зарплати, стало проведення консультацій та роз’яснень. «Разом із Держслужбою праці області ми приймали участь у пілотній інспекції. Оформлення трудових відносин частіше ігнорують у неформальному секторі економіки, тож зусилля найперше направили на цю категорію суб’єктів господарювання. Важливо, що серед усього іншого, результатом проекту є з’ясування причин, які призводять до появи нелегалів та пошук шляхів для викорінення таких явищ» – зазначив О.Олійник.

На ряду з проблемою нелегального працевлаштування Олександр Олійник підняв питання кадрового дефіциту: «Безробіття перетворилося на професію: люди надають перевагу не офіційному працевлаштуванню, а статусу безробітного з непоганими виплатами від держави. Втрачати пільги для малозабезпечених вони не хочуть, тому відверто просять про зарплатню “у конверті”». Офіційну позицію ООРХ з цього питання Олександр Олійник виклав перед учасниками наради: «Назріли зміни до законів “Про зайнятість населення” та “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”. Компенсація від держави має надаватися напряму роботодавцю на оплату праці зареєстрованих безробітних, працевлаштованих за направленням держслужби зайнятості та на створення для них додаткових робочих місць». З проханням підтримати таку ініціативу Об’єднання вже звернулося до Федерації Роботодавців України.

Стосовно ключових завдань ООРХ для вирішення означених питань, Олександр Олійник зробив наголос на підтримці легально працюючого бізнесу і сприянні процесу подальшого виведення бізнесу з тіні. Аби робити це ефективно, без спільних зусиль з органами державної влади, місцевого самоврядування, профспілками та іншими організаціями найманих працівників. не обійтися. «Впевнений, що треба шукати економічні важелі, щоб не залякувати, а зацікавлювати бізнес платити податки і підвищувати заробітну плату, а бізнесу, відповідно, – бути соціально відповідальним» – підвів риску у своєму виступі Олександр Олійник.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН