Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителям Херсонщини: як уникнути укусів змій?

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Новокаховської міської ради попереджає, що з настанням теплої пори року у змій починається шлюбний період, і в цей час поява рептилій може статися не тільки у полі, лузі, плавнях, а й навіть в житлових масивах. 

Наш степовий регіон є природним ореолом проживання такої отруйної змії як степова гадюка, укус якої дуже небезпечний та навіть може привести до смерті. Відрізнити її можна за ясно-бурому або пісочно-сірому забарвленню, вираженому шийному перехопленню між головою і тулубом і темній зигзагоподібній смузі уздовж хребта.

Тому батькам з дітьми на природі слід бути обережними. Не треба намагатися зловити гадюку або перегородити їй дорогу, тому що, захищаючись, вона може напасти. Зазвичай сама змія не нападає на людину, а кусає в разі самозахисту, коли хтось випадково наступить на неї, схопить рукою разом з травою або переслідує її.
Місця, де найчастіше людей очікує небезпека постраждати від укусів степової гадюки: сільська місцевість, ліс, річка, туристичні походи, дачні ділянки, кладовища.

У випадку укусу змії потерпілому потрібно негайно надати долікарську допомогу, а саме:

-необхідно розмістити постраждалого на горизонтальній поверхні;
-унеможливити рух пошкодженої кінцівки, для чого зафіксувати її шинами або іншими підручними матеріалами (ногу прив’язати до другої ноги, руку підв’язати на косинку);
-протерти місце укусу чистою вологою серветкою для видалення залишків отрути зі шкіри;
-дати напитися міцного чаю, кави;
-якомога скоріше доставити постраждалого до лікувального закладу, де йому введуть протизміїну сироватку.

У разі укусу отруйної змії не можна:

-відсмоктувати отруту ротом, якщо у роті є ранки або виразки на слизовій;
-накладати джгут;
-робити розрізи, надрізання, припікання в області укусу, оскільки вони сприяють посиленому всмоктуванню отрути;
-в жодному разі не вживати алкогольних напоїв, оскільки це лише погіршить стан постраждалого.

При роботі або відпочинку в місцях, де можна зустріти отруйних змій, необхідно вживати найпростіших запобіжних заходів:

1.Відповідний одяг і взуття вже істотно знижують ризик укусу. Якщо ви збираєтеся в місця, де багато змій, завжди надягайте високі чоботи з міцної шкіри. Це хороший захист від більшості змій, але все одно слід бути уважним. Деякі крупні змії можуть нанести укус вище за халяву чобіт.

2.В місцях проживання змій не варто хватати, не глядячи, все що попало і залазити руками в нори, дупла, густі зарослі. Необхідно завжди уважно дивитися, куди ставити ногу; ніколи не сідати на землю, бревно чи зруб дерева, не переконавшись, що там немає небезпечної живності.

3.Завжди збирайте хмиз для багаття вдень. Змії особливо активні вночі.

4. Якщо ви несподівано зустріли змію, замріть на місці. Потім, не повертаючись до неї спиною, дуже повільно відходьте. Змія, можливо, не побачить вас, якщо ви не робитимете різких рухів.

5.Якщо змія бачить людину, то, перш за все, намагається піти з її дороги. Ніколи не переслідуйте змію і не робіть нічого, що могло б її розсердити. Завжди прагніть не застати змію зненацька. Ніколи не давайте змії відчути себе загнаною в кут. У обох випадках змія може напасти, щоб захиститися.

6.У жодному випадку не намагайтеся убити змію. Найчастіше змії нападають, коли люди намагаються їх убити!

7.Ніколи не піднімайте змію, навіть якщо вона здається мертвою. Вона може прикидатися.

8.Завжди прагніть з’ясувати, які змії живуть в тій місцевості, куди ви збираєтеся, і як вони виглядають. Це допоможе вам визначити, які змії небезпечні, а які ні.

9.Під час тривалого перебування в місцях, де поширені змії, необхідно мати з собою протизміїну сироватку і надійні інструменти для її вживання.

При зустрічі зі зміями не варто дуже хвилюватися. Вони практично ніколи не нападають самі. Головне — їх не чіпати. Якщо ж все-таки змія вкусила, треба вжити термінові заходи, щоб запобігти поширеному проникненню отрути в кровоносну систему та негайно звернутися за спеціалізованою медичною допомогою.

Джерело: “НКонлайн”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН