Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підприємці Херсона тісно співпрацюють з вишами Херсона

Як вирішити проблему з висококваліфікованими кадрами в цілому в області й який шлях залучення спеціалістів обрали на власному підприємстві розповів голова ради підприємців Херсонщини Юрій Рожков. Починати потрібно зі змін у системі профтехосвіти, яка нині переживає важкі часи.

«Я об’їздив багато профтехучилищ, вони перебувають найгіршому стані. Приміром є наш херсонській Ліцей харчової промисловості, заклад розрахований на 400 учнів, а навчається лише 200, оскільки не вистачає фінансування. Приміщення великі, які потрібно утримувати, сплачувати за комунальні послуги. Така ситуація в багатьох районах. Якщо дивитися на це з боку економіки , то варто скорочувати кількість закладів профтехосвіти, об’єднувати для економії коштів, але це шлях в нікуди. В цьому разі ми можемо втратити всю систему професійної підготовки і наші підприємства залишаться без кваліфіцированних кадрів. Я боюсь, що може статися розрив між поколіннями: коли старше покоління не встигне передати знання і досвід молоді. Тому у себе на підприємстві ми залучаємо людей у віці , які мають великий досвід у практиці, активно працюємо з вищими школами, щоб вирішити кадрові питання, залишити у себе підготовлених фахівців», – поділився досвідм з “Українським півднем” голова ради підприємців Херсонської області Юрій Рожков.

Гарні спеціалісти виїздять за кордон, оскільки за ту ж роботу отримують в 10 разів більше. Підприємцям не залишається нічого, крім того, щоб зробити їх зарплату конкурентною.

«Спеціалісти знають собі ціну. Якщо ми не дамо їм достойну заробітну плату, вони виїздитимуть. Ми повторюємо шлях Польщі, в якій заробітки ще з десяток років тому становили 200 доларів, а в Німеччині, Франції можна було отримати 2 тисячі, тоді спостерігався відтік робочої сили. Але коли польські підприємці були змушені підняти заробітну плату, багато хто із заробітчан повернулися. Так, роботодавцям це- не вигідно, але це доведеться робити, щоб зберегти кваліфіковані кадри і зрушити нашу економіку», – впевнений Юрій Геннадійович.

Підприємство, що випускає продукцію під торговою маркою « Zollex» , «Clime» та «Vnuki» (побутова хімія та автокосметика), тісно співпрацює з хіміко-технологічним факультетом ХДАУ та ХДУ. Зараз розробляються технології виготовлення косметичних засобів та парфумерії.

В Україні є запаси сировини (наприклад, білої глини – Каолін, яка є основою для SPA-процедур в багатьох країнах світу), і вона вивозиться за кордон як сировина, а потім повертається уже у вигляді засобів і коштує в десятки разів більше.

Якщо країна залишатиметься сировинним придатком, а не створюватиме додану вартість через виробничі майданчики, то випускники вузів та фахівці з досвідом шукатимуть роботу деінде, тільки не в Україні. І ми повинні робити усе щоб створити достойні умови праці та виплачувати заробітні сплати блізькі до європейських“,- додав Юрій Рожков.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН